כמו כל דבר טוב באמת בחיים, שום דבר מזה לא אמור היה לקרות.
כמו כל דמות שאי פעם כתבתי, גם יוני, הגיבור הראשי של ״כולם לחייך״, הספר החדש שלי שבקרוב יצא לאור, היה אמור להיות כותב.
מה לעשות, עבדתי בעבודה אחת בלבד כל החיים.
חודשים ארוכים התלבטתי בין תסריטאי לבין פרסומאי, וכשהבנתי ששניהם זה פשוט מילים נרדפות לכותב, החלטתי להגשים חלום ילדות ישן דרך הגיבור שלי, ולתת לו להיות צלם.
תמיד הערצתי צלמים. האופי המחוספס והמגניב, תיק הציוד העמוס לעייפה ובעיקר היכולת לספר סיפור שלם בלחיצת כפתור אחת גרמו לי תמיד לקנא בהם. בכל שנותיי בעיתונות כמעט תמיד יצאתי צמוד לצלם, כמעט תמיד היה לי אומץ לשאול אותם איך הם עושים את זה, ובסוף תמיד השתפנתי.
עם הזמן למדתי שלמרות שאנחנו עובדים באותו מקום עבודה ובאותו תחום, הם אוחזים בסט יכולות הפוך לשלי.
אני הייתי צריך לדבר ולחקור ולצלול לנבכי נפשו של אדם כדי לכתוב עליו. הם היו צריכים להתנהג כאילו הם בלתי נראים ולצוד את הרגע המדויק שבו הוא מתנהג כמו עצמו.
לי הייתה יריעה בלתי מוגבלת לספר סיפור. להם הייתה הזדמנות אחת ולחיצה אחת (כן, אנחנו מדברים על העידן שלפני המצלמות הדיגיטליות) כדי לתפוס את כולו.
אני יכולתי לכתוב את המציאות כפי שהשתקפה דרך העיניים שלי. הם נאלצו לעבוד עם המציאות ביחסי גומלין מאוד לא הוגנים ולהיכנע לתכתיביה ובכל זאת לעשות את העבודה.
וככל שניסיתי להתקדם עם הדמות המצלמת שלי, הבנתי שיש בעיה אחת קטנה עם לכתוב גיבור ראשי שהוא צלם: אני לא מבין דבר וחצי דבר בצילום.
ולא משנה כמה קרדיט הקוראים הנאמנים ביותר שלי יתנו לי, אפילו להם יהיה קשה להאמין שהגיבור הראשי הוא צלם כבר עשרים שנה וקורא לכפתור שמצלמים איתו ״הכזהו שלוחצים עליו כדי לצלם תמונה״.
בבוקר שלמחרת התחלתי לנצל את המתנה הגדולה ביותר שהעיתונות נתנה לי אי פעם: היכולת לעשות תחקיר. התקשרתי לכל חבר צלם שאי פעם היה לי, וביקשתי מהם המלצות לקורסים וספרי צילום, וכולם ענו לי את אותה תשובה בדיוק: ״עזוב אותך, עומר, תתפוס מצלמה ותתחיל לצלם. רק ככה לומדים״.
אלא שלי לא הייתה שום כוונה ללמוד צילום, אלא רק את הז׳רגון, ולכן קניתי שלושה קורסי אונליין ושני ספרי צילום, והגעתי לאמצע של כל אחד מהם כדי להבין שגם האנשים המרגיזים האלה, כל אחד בדרכו, אומר את אותו דבר: את התיאוריה של צילום תוכלו ללמוד אצלנו, אבל כדי ללמוד לצלם תצטרכו להחזיק מצלמה ביד ולהתנסות.
אז הלכתי וקניתי מצלמה.
לא משהו גדול, או מקצועי. רק כדי להבין איך זה מרגיש. מצלמה פשוטה, פוינט אנד שוט, בלי יכולת להחליף עדשות, משהו באיכות שרוב הטלפונים של היום משאירים לה אבק, אבל אנחנו מדברים על תקופת האבן שלפני ארבע שנים, רק כדי ללמוד את הבסיס של הבסיס ולהבין את ההבדל שבין מהירות הצמצם להרחבת החשיפה ואיך זה נראה דרך העינית.
ולחצתי על הכזהו שלוחצים עליו כדי לצלם תמונה.
וזה כל מה שאני זוכר, דוקטור.
התחלתי לראות שעות כל יום של טוטורילאז ביוטיוב.
גיליתי את פיטר מקינון ואת מאטי הפויה ואת ליזי פירס וכריס האו ושרה דיטשי וג׳סי דריפטווד וג׳ו אלאם ומאט ד׳אוואלה ושון טאקר וטיילר סטלמן וצללתי אל תוך מחילת ארנב שלא ידעתי כמה היא עמוקה (למעשה, עד היום אני לא מוצא את היציאה), אבל דבר אחד היה לי ברור: אני רוצה לדבר כמו שהאנשים האלה מדברים.
עם הברק הזה בעיניים, עם הידע המטורף הזה, עם הרעב הזה לתפוס את התמונה המושלמת (הנה, למשל, בסרטון המעולה הזה), עם הצורך ״לצאת החוצה אל השטח״ שכל אחד מהם דיבר עליו בהתלהבות גדולה מהשני והיה כל כך הפוך לאינסטינקט שלי ככותב: להישאר בבית ולהתנתק מהעולם.
התמונות הראשונות שלי היו איומות, בוודאי לעומת שלהם, אז עשיתי מה שכל צלם מתחיל עושה: האשמתי את הציוד. מכרתי אותו וקניתי אחד חדש וטוב יותר, ולהפתעתי זה עדיין השאיר אותי צלם מחורבן. בסבב הרביעי של מכירה ושדרוג, כשעל הדרך הוספתי חמש עדשות מקצועיות ותיק מצלמה ענק כדי לסחוב את הכל, וכשהאופציה הבאה כבר הייתה רק מצלמת קולנוע, התחלתי להבין שאולי הציוד הוא לא הבעיה.
בשבוע עשיתי מכירת חיסול מטורפת. החלטתי לקחת את העצה מקורס הצילום של אנני לייבוביץ׳ (הנה הוא, ממש כאן) ולהישאר עם מצלמה אחת בלבד, עדשה אחת בלבד ו״לקרוע לה את הצורה״.
וכן, זה ציטוט מדויק.
בחרתי בעדשת ה-16-35 שלי, חיברתי אותה למצלמה, ולא הורדתי אותה במשך יותר משנתיים.
שנתיים שהייתה לי מצלמה בתיק. חברים שהסתובבו איתי באותה תקופה התפדחו כשבכל פעם שאמרנו ״בוא נעשה סלפי״ שלפתי מצלמה מקצועית מהתיק. בבתי קפה הסתכלו עלי במבט שנע בין תמיהה לסלידה בכל פעם שפתחתי את התיק העצום שהסתובבתי איתו כדי לצלם פורטרט של כוס הקפה ששתיתי, וזה עוד כלום לעומת גלגולי העיניים שחטפתי בכל פעם שצילמתי סטורי לאינסטגרם עם מצלמה שעולה חמש ספרות.
אבל לי לא היה אכפת. זאת אומרת, ברור שהיה לי אכפת, כל הקטע הנהדר בלהיות כותב הוא שברוב המוחלט של הפעמים אף אחד לא שם לב אליך, אבל גם היה לי ברור שאני לא אוכל לדעת איך לכתוב צלם עד שלא יהיה לי נוח עם המכשיר הזה ביד. עד שאני לא אדע, ממש כמו החבר׳ה מיוטיוב, לכוון את כל ההגדרות של המצלמה מבלי להסתכל אפילו. עד שאני אתרגל למבטים ולמשיכת האש ולתשומת הלב שמצלמה שאינה צמודה לטלפון סלולרי מקבלת, ואלמד לא לראות אותם ולא להרגיש אותם שורפים לי בגב.
ובלי לשים לב, כי אתה אף פעם לא שם לב להתקדמות של עצמך, דברים התחילו להשתנות. התחלתי להרגיש נוח עם המשקל הזה ביד. למעשה, התחלתי אפילו להנות ממנו. כיוונתי לי את הכפתורים בדיוק כמו שרציתי ויכולתי לכוון את המצלמה מבלי לגעת במסך שלה בכלל. למדתי לעבוד עם פוקוס ידני ואת כל המושגים.
וכשהלכתי לחנות צילום כי הייתי זקוק לאיזה פילטר ובפינה עמדה נערה מבולבלת לפני טיול גדול של אחרי צבא ורק ביקשה מצלמה חצי איכותית והמוכר שהיה שם, נער מבולבל בדיוק כמוה, לא ידע להסביר לה על כל הדגמים אלא רק למכור את מה שאמרו לו למכור ואני נחלצתי לעזרתה והסברתי לה על כל אחד ואחד מהדגמים בחנות כולל עדשות ופילטרים ומה לא עד שהמוכר שאל ״אחי, יש מצב אתה מלמד גם אותי אחר כך?״, הייתי המום מהידע שצברתי בלי בכלל לשים לב.
וידעתי שאני מוכן לכתוב את הגיבור הצלם שלי.
זה היה הרגע שחיכיתי לו. הרגע שבו היה לי ברור שאני מדבר את הז׳רגון ואת השפה והיא יוצאת לי מהפה בטבעיות ובטון שרציתי שהגיבור שלי ישמע. יכולתי סוף סוף להניח את התיק הכבד בבית, לחזור להסתובב עם לפטופ בלבד ולהפסיק להיות האדיוט שמסתובב עם מצלמה בכל מקום.
והייתה רק בעיה אחת קטנה עם העניין הזה: כבר לא רציתי.
התרגלתי למשקל בתיק. נהניתי מלהסתכל על העולם בצורה ויזואלית. התמונות מהטלפון נראו דהויות ואוטומטיות וביאסו אותי ממש לעומת התוצאה שידעתי שאני יכול להשיג כשאני מאחורי העדשה, ולא מחשב, מתוחכם ככל שיהיה. זה היה הרגע שהבנתי שהמצלמה הזאת ואני כבר עברנו מזמן את נקודת האל-חזור, ושתמונות הפכו להיות חלק אינטגרלי מהחיים שלי.
ובלי לשים לב, גם הכתיבה שלי הפכה אחרת לגמרי. אחרי שנתיים שבהן הסתכלתי על העולם בעיקר בפריימים, התחלתי גם לכתוב ככה. אחרי שנתיים שבהן ניסיתי להנציח רגעים ולמזער אותם הפעולה של מתיחת רגעים למקסימום – שזו הפעולה שהתרגלתי לעשות ככותב – נראתה כמעט גרוטסקית ומוזרה. היכולת והחובה להתמסר עד הסוף לאמנות הפוכה ב-180 מעלות לשלי העניקה לי סט כישורים שבכלל לא ידעתי שאני צריך.
ושלא חשבתי שיש סיכוי שאני אוהב כל כך.
יוני, לדעתי, הפך להיות הדמות הטובה ביותר שכתבתי אי פעם. במקום לכתוב על מישהו שהוא צלם, הפכתי להיות כזה בעצמי. אפילו התחלתי לכתוב לעצמי, במחברת סודית, רשימת תמונות משלי שהייתי רוצה לצלם יום אחד. ושוב, בפעם המי יודע כמה, להתמסר לכתיבה וללכת אחרי הלב היה הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים.
ונכון, שום דבר מזה לא היה אמור לקרות. אבל אם יש משהו שהמצלמה שלי לימדה אותי הוא שככה זה דברים טובים באמת בחיים: באים ונעלמים כהרף עין, מופיעים רק לרגע אחד קטן.
ומאז שלמדתי לצלם, למדתי גם לתפוס אותם ולהנציח אותם.
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, פוסטים חדשים מהבלוג ואת כל הדברים הטובים שנתקלתי בהם השבוע
בא לך לקרוא עוד משהו?
רודף חלום
״נו״, סימסה לי חברתי הטובה שמכירה אותי מאז שהייתי בן 18 אחרי ששלחתי לה תמונה של 1,019 ספרים שתקועים לי באמצע סלון הבית שלי, ״אתה מתרגש?״.
״לא״.
״אז תתרגש!״, היא ציוותה עלי. ״הספר שלך פה! זה יום מרגש! למה אתה לא מתרגש?״.
״כי יש לי 1,019 ספרים תקועים באמצע הסלון״.
״זאת סיבה לא להתרגש?״.
״כשהם יהיו בתוך ה-1,019 מעטפות שהם צריכים להיות בהן אני אתרגש״.
״אתה יודע משהו? אם העומר שאני הכרתי שחלם להיות סופר ולכתוב היה מדבר איתך עכשיו, אני די בטוחה שהוא היה מוריד לך סטירה עכשיו״.
היא צודקת, כמובן. לא לגבי הסטירה, כי באמת, אני מכיר קצת את העומר הוא ולהרביץ הוא באמת לא יודע, אבל לגבי ההתרגשות. העומר ההוא באמת היה מתקשה להבין את העומר הזה, שמסתכל על 1,019 עותקים של הספר החדש שלו ובמקום לקפוץ מאושר מסתכל על כל העסק בעיניים עייפות ואיך לארגן את המשלוחים ביעילות.
זה לא היה ככה פעם. בזה אני בטוח. למעשה, בפעם הראשונה שפרסמו טור שלי בידיעות אחרונות, בגיל 22, לא ישנתי כל הלילה שלפני מרוב התרגשות.
בין אלי לירדן
מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
זה מוזר, האמת, כי כדי לנסות ולחיות חיים אפשר לקרוא להם – נגיד, בהגדרה מאוד רחבה – שפויים עשיתי לי מנהג לחשוב על החטופים כמה שפחות, לא לצפות בלוויות ולהתעסק בענייני כמה שרק אפשר.
ובכל זאת, מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
אני לא אגזים אם אגיד שקראתי את ההספד שלו ארבעים פעם. אולי יותר. משהו בטקסט הזה מושך אותי אליו שוב ושוב ושוב, ואם הייתי אדם דתי הייתי אומר שאני נושא אותו איתי כמעט כמו תפילה. זה הספד כל כך מלא אהבה וגעגועים שמביא אותי לדמעות בכל פעם, ובכל פעם שאני מרגיש שקצת קשה לי אני מרגיש איזה צורך לקרוא אותו כדי לתת לעצמי פרופורציות או, במהלך שאני עדיין מתקשה להסביר אותו לעצמי אבל זה מה שהוא, לתת לעצמי תקווה.
כן, אמרתי תקווה.
פיכוח נפש
״נו״, שאל אותי עודד מנשה בחצי החיוך המפורסם שלו בראיון שעשיתי אצלו השבוע, ״אז מה אתה אומר, עומר, התפכחת?״.
במאמר מוסגר אני רוצה להגיד שכבן אדם בן 40 שגדל על עודד מנשה בערוץ הילדים העובדה שהוא מדבר איתי על פוליטיקה וביבי והחטופים ולא אומר לי להרים ידיים, שזה הדבר היחיד מבחינתי שעודד יכול להגיד, היא חתיכת מיינד פאק לא נורמלי. אני מבין שעודד התקדם ואני מבין שאני כבר לא בן שמונה והוא היה מראיין חד ומקצועי, פשוט יש דברים שקשה להשלים איתם.
אני רוצה להגיד שזה היה רק טיפה פחות מיינד פאק מלנהל שיחה פוליטית עם ציפי שביט במונית. היא אחלה בן אדם ויש לה דעות פוליטיות מאוד מעניינות ואני מעריך אותה מאוד, אבל כל השיחה הסתכלתי עליה מדברת וחשבתי ״עזבי את ביבי, מתי כבר שרים את כולם הלכו לג׳מבו, ציפי?״.
סיבה למסיבה
אף פעם לא עשיתי מסיבה.
כאילו, אתם יודעים, עשיתי אחת בגיל שש וגם בר מצווה הייתה לי, אבל מסיבה שלא ההורים שלי ארגנו? אף פעם. בחיים לא. אין סיכוי.
למעשה, אם תשאלו אותי מי האנשים שאני הכי מקנא בכם, אני אענה לכם בכל הכנות שאלה אנשים שמסוגלים לשלוח הודעה שכתוב בה ״סגרתי שולחן בפאב מעשר עד ארבע, אשמח אם תבואו לחגוג איתי את יום הולדתי״. כמה אומץ ותעוזה צריך בשביל לשלוח כזאת הודעה.
אני מדמיין אותי יושב בשולחן בפאב. לבד. מסתכל על הטלפון. בשעה השישית, אחרי כמה הודעות מתנצלות של אנשים שכתבו לי שהם דווקא ממש רצו לבוא אבל, אה, הם אנשים שפויים ונורמליים ולמה שהם יצאו מהבית, ועוד כמה אנשים שפשוט לא הגיעו, אני אבין את הרמז הדק ואלך הביתה שיכור וגלמוד. הסוף.
יום הולדת שמח, עומר.
זו הסיבה שבגללה אני כותב
אני רוצה לספר לכם על נורית פייגה.
עד אתמול לא הכרתי את נורית פייגה. זאת אומרת, כבר נפגשנו פעם, מסתבר, אבל הפגישה הייתה כל כך כאוטית ורגשית שלא זכרתי אותה בכלל. ולמרות שנפגשנו שוב רק אתמול ולא זיהיתי אותה והיא הייתה צריכה להציג את עצמה שוב, נורית פייגה היא האישה שבשבילה אני כותב ספרים.
ולא ידעתי את זה עד שנפגשנו.
16 מחשבות על הכבש השישה עשר
א. ״עומר?״.
״נכון״.
״מדבר הרב ראובן. יש לנו כנס גדול של רבנים מחתנים בעוד חודש, ורצינו שתבוא לדבר איתנו על יהדות״.
שום מילה במשפט הזה לא הגיונית, ולכן כשהוא סיים אותו שאלתי אותו אם הוא התבלבל במספר ואם הוא בטוח שהוא הגיע לעומר הנכון.
״אתה העומר ברק שכתב את הפוסט ׳אני יהודי׳, נכון?״.
פאק. זה נכון.
ב. אני שונא את הפוסט הזה. מהמון סיבות. אם אתם לא יודעים על איזה פוסט מדובר, תחילתו בקצת אחרי אוקטובר, כשהגיע לעיני הסרטון של אחת ממפלצות הנוח’בה מתקשר לאביו המפלצתי והגאה וצורח לתוך הטלפון הסלולרי ‘אבא! רצחתי עשרה יהודים!’. הסרטון הזה, והעיניים רוויות השנאה והשמחה האדירה שבו, גרמו לי להבין שלא משנה כמה מסובכת ולרוב גם לא קיימת מערכת היחסים שלי עם היהדות, אם הסכין הזו תגיע אלי, אני ארצח כיהודי. וזה גרם לי לתהות – בקול רם ובפייסבוק – אם אולי אני צריך להיות יותר יהודי גם בחיי. זה פוסט של 300 מילה, שמלוות וידאו שלי מדליק נרות שבת עם ילדי ואף אחד מאיתנו לא יודע מה לברך, אז בירכנו את הברכות של חנוכה, שיהיה. לחצתי על פרסם וכמנהגו של האינטרנט לפעמים, מה שקרה אחר כך ידהים אתכם.
ג. הפוסט הזה, כפי שאולי אפשר להבין, התפוצץ. אנשים התקשרו אלי בעיניים דומעות. רבנים מכל הארץ כתבו לי. הוזמנתי לכל כך הרבה ארוחות שבת עד שעשיתי חישוב, ואם הייתי נענה לכל ההצעות שקיבלתי במהלך השבוע אחרי הפרסום שלו היה לוקח לי 11 שנים וחצי כדי להגיע לכולם. כל ערוץ טלוויזיה התקשר. הוזמנתי לשלושה דיונים בכנסת. הלשכה של ראש הממשלה התקשרה. חוויתי כבר כמה טירופים סביב פוסטים במהלך חיי, אבל כזה דבר עוד לא היה.