אני במשבר כתיבה.
כלומר, רגע, שנייה, בואו לא נהיה דרמטיים: המשפט הזה נכון לגבי כמעט בכל יום בעשור וחצי האחרונים. כל יום אני מכין לעצמי כוס קפה, מתיישב מול המחשב, פותח את מעבד התמלילים (אני האדם היחיד שעדיין קורא לזה ככה, נכון?), מניח את האצבעות על המקלדת ברכות ופשוט מזמין את הרעיונות לצוף ממני היישר אל הדף הלבן והחלק.
ולרוע המזל, הרעיונות אף פעם לא מקבלים את ההזמנה שלי.
במקום זה אני רק בודק אם יש הודעות בוואטסאפ, הודעות בפייסבוק, הודעות באינסטגרם, אולי איזה מייל, עושה לעצמי עוד כוס קפה ואז עוד אחת, רק ליתר בטחון, מכין לעצמי טוסט, משנה מקום ישיבה, חושב מה לאכול לצהריים, בודק שוב את המייל, שוב את הוואטסאפ ושוב את האינסטגרם, גולש קצת ביוטיוב, צופה בפיד של כל היוצרים המבריקים שאני עוקב אחריהם, רואה את הרעיונות המעולים שלהם ואומר ״בונה, אני צריך לעשות גם כזה!״, לא עושה עם זה כלום, מכין עוד קפה, עוד טוסט, עוד וואטסאפ, מכריז במסיבת עיתונאים דמיונית שאני פורש מהמקצוע, מכנס שוב את העיתונאים הדמיוניים שעה אחר כך ומודיע להם שבעצם אין לי לאן ללכת אז אני נשאר במקצוע, חוזר למיטה אבל נשבע לעצמי שזה לעשרים דקות גג-חצי-שעה, רק כדי לצבור כוחות וכשאני אקום אני אכתוב כמו חיה את כל המילים היפות והמצוינות שלא כתבתי היום.
וקם אחרי שלוש שעות.
בגדול, מדובר בסוג של נס בלתי מוסבר שאני מתפרנס. באמת.
מוזר ככל שזה ישמע, יש צבעים שעדיין אפשר להשיג רק עם פילם. תמונה של הילד שלי קורע אותי בעוד משחק שאני לא מבין את החוקים בו
אבל בעוד שבימי הכתיבה האינטנסיביים האלה אני מצליח לדחוס בלחץ גם איזו רבע שעה או עשרים רגע איכותיות שבהן אני באמת עוסק במקצוע שלי, החזרה המוזרה לשגרה (יומיים עבודה, שבוע בידוד, ראש השנה, חזרה לשג… אה, עוד בידוד) לקחה לי גם את זה.
היות ואני באמת לא יום ולא יומיים ואפילו לא שלושה במקצוע הזה, קשה להגיד שנלחצתי. אחרי הכל אני מנוסה במשברי כתיבה, ויש לי אלף שיטות: להוציא את עצמי מהבית למקום חדש, להסתובב בין בתי קפה עם הלפטופ, לשנות באופן דראסטי את שעות הכתיבה, למצוא חברים כותבים ולכתוב יחד איתם או להקשיב למוזיקאי שמעולם לא הקשבתי לו או אפילו, במקרים קיצוניים באמת, לעשות ספורט.
אבל כשכל השיטות האלה לא הזיזו את חוגת הכתיבה במילימטר, נלחצתי.
כהוגן.
היה ברור שהמשבר הזה עמוק ואפל יותר, ולא רק שאין לי שמץ של מושג איך יוצאים ממנו, אין לי שמץ של מושג האם דלת היציאה בכלל קיימת.
והפתרון, כמו תמיד, הגיע במקום ובזמן הכי לא צפוי שאפשר.
ובהכל אשם יוני.
יוני הוא הגיבור של הספר החדש שלי, ״כולם לחייך״, שיצא בקרוב. הוא טיפוס קצת אנאלי והרבה מקובע (אין שום קשר אלי, כמובן) שעקב רצף אירועים טראגי למדי נקלע בגיל 32 לחופשה משפחתית עם ההורים שלו, אחותו הגדולה ואחיו הקטן בקרוז שנקנה בקופונים.
והוא צלם.
זאת אומרת, הוא היה צלם, עד שיערה נעלמה.
אבל זה לא הסיפור על יוני עכשיו.
יוני לא היה אמור להיות צלם. לא בספר, בספר הוא כן, אבל בראש שלי הוא נולד כפרסומאי, זכר לתקופה הקצרה והמסוייטת שעבדתי כקופירייטר, ועשה הסבה מקצועית לתסריטאי כי, כאמור, אין לו שום קשר אלי.
איפשהו בדרך הוא התגלגל להיות סופר שהספר הראשון שלו הצליח מאוד ועכשיו לא מצליח לכתוב את ספרו השני (שום קשר אלי אומרים לכם! מה לא ברור?) וכדי להרחיק אותו ממני לחלוטין, וגם כי אמרתי את כל מה שיש לי על עולם הכתיבה ויותר משלכם אין כח לקרוא עליו יותר לי אין כח לכתוב עליו יותר, החלטתי שהוא יגשים לי חלום ויצלם.
מה שמניע יצירתיות הוא לא קפה ולא מקום ולא שעות. זה עוזר. זה תמיד עוזר. אבל מה שמניע יצירתיות הוא חוויה
על המסע לעבר החור השחור של עולם הצילום גם כתבתי כאן (אבל אל דאגה, אני אכתוב עוד), אלא שיוני ירש ממני את החיבה לציוד חדש וטכנולוגי והשוואות אינסופיות בין דפי מפרט של מוצרים, עד שגיליתי: זה לא מתאים לו בכלל. זה לא יושב עליו. אין שום סיכוי שבחור שנשאר כל החיים באותה עיר ועם אותה בחורה מגיל 15 מחליף מצלמה כל שנה.
לא, הוא חייב להיות גם עם אותה מצלמה.
ואז זה נחת עלי: הוא לא החליף שום דבר מאז גיל 15.
הוא עם פילם.
יוני מצלם בפילם.
וכשהחתיכה האחרונה בפאזל של יוני התחברה לי, התגובה הראשונה שלי הייתה: אוי, נו, איזה זין, אלוהים.
כי, תבינו. זה דבר אחד ללמד את עצמך צילום מקצועני – לפחות מספיק בשביל שתוכל לכתוב עליו – בעידן של מצלמות דיגיטליות שרובן חכמות יותר ממך.
אבל זה דבר אחר לגמרי להיזכר איך מכניסים פילם לתוך מצלמה אנלוגית לגמרי שני עשורים אחרי שכל העולם, למעט כמה משוגעים, כבר הפסיק עם זה לגמרי.
אבל לא הייתה ברירה. יוני הארור מצלם בפילם.
לשמחתי מי שבא לעזרתי לפני כחודשיים – אחרי מייל משתפך שכתבתי לו – הוא צלם הלייפסטייל האמריקאי סמואל אלקינס, שביום יום הוא צלם הבראנד של חברות זניחות כמו וולוו, לנדרובר, גוגל, טוויטר, אובר וסקוורספיס, ובלילה הוא צלם פילם נלהב מאוד שעושה ניסים עם מצלמות ישנות ויחד עברנו – תודה, זום! – על סדרות תמונות שהוא צילם בפילם בלבד כדי להבין איך הקסם הזה קרה.
יחד גם בחרנו את הדגם של מצלמת הפילם הראשונה שלי (אם כי שילמתי עליה לגמרי לבד) ובדיוק כשהייתי מרוצה לאללה מהתחקיר והרגשתי שהפינה הזו נסגרה הרמטית הוא אמר לי ״אבל עומר, אתה חייב לנסות את זה בעצמך. אתה לא תבין את זה עד שתנסה את זה בעצמך״.
והתגובה הראשונה שלי הייתה, כמובן: אוי, נו, איזה זין, אלוהים.
קניתי פילם. לקח לי רבע שעה בדיוק להיזכר איך מכניסים אותם למצלמה, כי זכרון שרירים הוא דבר הרבה יותר עוצמתי ממה שחשבתי. כיוונתי את ה-ASA.
רק כמה תמונות, אמרתי לעצמי.
רק כדי להבין איך זה מרגיש.
והלחיצה המטורפת הזאת על הכפתור, והצליל שלא דומה לשום צליל ששמעתי קודם, הפעילו אצלי את כל החושים בגוף.
קליק.
טעינה לתמונה הבאה.
קליק.
טעינה לתמונה הבאה.
סיימתי 36 תמונות בתוך 12 דקות.
שלוש מהן, כך הסתבר לי אחרי הפיתוח, גם באמת יצאו בפוקוס.
לא הצלחתי להפסיק לחשוב על המצלמה הזאת. לקחתי אותה איתי לכל מקום. לא היה אכפת לי כמה מגוחך נראיתי או שאת הצליל שהיא עשתה בכל תמונה אפשר היה לשמוע גם עד הוד השרון, משהו באצבעות שלי החל לזוז.
ולהתרגש.
עשיתי משהו חדש. זאת אומרת, הוא ישן, אבל עבורי הוא חדש לגמרי, משום שגם בעידן שצילמתי בפילם לא עברתי את שלב המצלמות הקטנות והחד פעמיות. מי ידע ולמי בכלל היה אכפת ממונחים כמו חשיפה וצמצם ותריס וגודל עדשה, ועם המצלמות החדשות היה לי אכפת מהמונחים האלה אבל עם הזמן הבנתי שלרוב המחשב במצלמה יודע אותם טוב ממני.
אבל במצלמה הזאת אין מחשב. אפילו לא מחשבון. ואין כמות בלתי מוגבלת של תמונות. ואפילו לא אפשרות לראות אם התמונה יצאה בסדר שנייה אחר כך. זה רק אני, והעיניים שלי, והידיים שלי והאפשרות לתפוס וללכוד רגע שלא יחזור.
זה היה מרגש.
זה היה מסעיר.
זה עדיין מרגש.
וזה עדיין מסעיר.
אחרי שלוש שנים שבהן קניתי ושאלתי ובדקתי אינספור מצלמות כדי לנסות להבין מה העניין והריגוש הגדול, סוף סוף הבנתי מה זה צילום.
וסליחה על הקלישאה האיומה, אבל מה זו יצירה.
ובעיקר את האפשרות להתרגש ממנה שוב.
לא יצרתי שום דבר גדול בחודש הזה. הצרה עם ללמוד דברים חדשים היא שאתה לומד אותם, מה שאומר שאתה גרוע בהם עד להודעה חדשה. לא מתחילים מלהיות מדהים ומשם מתקדמים, למרבה הצער. זה נכון גם בכתיבה, אם אתם באמת מתכוונים ללמוד ברצינות. אבל קיבלתי שוב את החשק ליצור.
ולכתוב.
רציתי לשתף את החוויה. רציתי לעצור אנשים זרים ברחוב ולהגיד להם ״תקשיבו, אתם לא מבינים, אתם חייבים לנסות את זה בעצמכם, זה מטורף!״.
אבל זה אכן מטורף, אז לא עשיתי את זה.
והנה מה שאדם מוכשר באמת יודע לעשות עם פילם. מתוך הפיד של סמואל אלקינס
הצורך הזה לשתף מישהו – ואגב, אם אין לכם חברים במקרה הזה זה רק עוזר, באמת – הוא הצורך לספר סיפור. אתם מכירים אותו גם אם אתם לא סופרים, כי גם לכם היה פעם חשק בתחתית הבטן להרים את הטלפון ולהתקשר למישהו ולהגיד לו ״אתה חייב לשמוע מה קרה לי עכשיו״.
ופתחתי את המחשב, ונתתי לחוויה המטורפת הזו שחוויתי לזרום החוצה אל האצבעות ואל הדף וכתבתי 1,500 מילים על הפעם הראשונה שיוני גילה את הצילום.
אמרתי לכם, שום קשר אלי.
האם הן טובות? לא. הם הן יכנסו לספר? אני עדיין לא בטוח. אולי חלק. אבל הן התניעו שוב את מה שחשבתי שכבה, וגילו לי עוד דבר מדהים על יצירתיות.
כי מה שמניע יצירתיות הוא לא קפה ולא מקום ולא שעות. זה עוזר. זה תמיד עוזר. אבל מה שמניע יצירתיות הוא חוויה.
ובהיעדר חוויות – נניח, בזמן מגיפה עולמית או מתקפת טילים אחת אחרי השנייה ואז היעדר שגרה מוחלט, סתם תרחיש דמיוני אפוקליפטי שהמצאתי הרגע מהראש – אין על מה לכתוב ואין חשק לספר.
וכשאין חשק לספר – נולד משבר כתיבה.
אז אם גם אתם במשבר כזה או אחר, אל תנסו לכתוב. תנסו לעשות משהו שירים לכם את מצב הרוח, משהו שאולי עוד לא עשיתם אף פעם ויגרום לכם לרצות לכתוב עליו.
ככה, לפחות, אני יוצא ממשבר כתיבה. מי ידע.
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, הטבות ושלל טקסטים משובחים
למה שלא תקראו עוד משהו?
היה שלום, לוזר
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.
הכרזת העצמאות שלי
את רוב שנות העשרים שלי ביליתי ליד הטלפון, מחכה לשיחה.
אני לא אומר את זה כמטאפורה או הגזמה. באמת שלא. אם הייתי עושה סטטיסטיקה מדויקת אני חושב, שהיינו מגלים ביחד שלמעלה מ-40% מהעשור הזה ביליתי בהבטה במסך הטלפון ובניסיון לשדר לו שיצלצל.
הייתי בחור צעיר עם חלומות זקנים, ואחרי שמאז שזכרתי את עצמי חלמתי להיות תסריטאי ותמיד אמרו לי שאני קטן מדי לכתוב לטלוויזיה, החלטתי להסתער על החלום הזה בכל הכוח. בעזרת קשרים משונים במיוחד מצאתי סוכנת משונה במיוחד שישבה ברמת השרון והיא השיגה לי מה שהיה מכונה אז ואין לי מושג אם בכלל מתקים היום, ״טסטים״.
טסטים, כשמם הם, הם מבחנים כדי להתקבל לסדרות. התהליך היה פשוט: נוסעים לרמת השרון כדי לקבל את הניירות, כי אז עוד אפשר היה להיות סוכנת ולהגיד ״אין לי מייל, אני נגד זה״, מקבלים איזו דרישה סטנדרטית לסצינה, כותבים את הדבר הכי טוב שיש לך, מדפיסים, מהדקים, נוסעים שוב לרמת השרון – ואז יושבים ליד הטלפון, ומחכים לתשובה.
לפעמים היא מגיעה למחרת. לפעמים אחרי שבוע.
לפעמים אף פעם.
התקף החרדה הראשון שלי (פרק מתוך ״חף משפע״)
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.
ארץ-עיר, שנה למלחמה
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.
אבא פה
״אבא״, הוא נצמד אלי לחיבוק חזק מאוד, ״אני מפחד״.
מחוץ לממ״ד שרקו הטילים האיראניים. או העיראקיים. או הטיל התימני הבודד והיצוגי שהם תמיד שולחים. או המטח מעזה. או הטילים מלבנון. מי זוכר. מי מבדיל.
מי סופר כבר מה שולח אותנו לממ״ד בשבועות האחרונים.
ובכל זאת, הפיצוצים אכן היו חזקים מהרגיל, והאמת היא שגם אני הייתי משוכנע שכשנצא מהממ״ד – אם נצא, זאת אומרת – נגלה שמהשכונה שלנו נשארו חורבות ואש ותמרות עשן. ככה זה נשמע מהממ״ד הפעם.. אז אילה כבר יושבת עלי באופן קבוע בכל אזעקה, אבל הוא בדרך כלל שומר על מרחק ועל פאסון ובעיקר על האייפד, אבל פתאום הוא בא, שם את הראש ולחש ״אבא, אני מפחד״.
ואני עניתי לו במשפט מאוד מוזר שכאילו יצא ממני באיזה אינסטינקט אבהי שלא ידעתי שיש לי: ״אין לך מה לפחד, חמודי, אבא פה״.
וזה משפט מאוד משונה, כי לדעתי חוץ מ״חמודי״ אין בו מילה אחת שהיא אמת.
יש לו מה לפחד. יש לו מלא מה לפחד.
ואבא לא פה.
חלום כלל עולמי
השבוע, קצת אחרי האזעקה, הוא הודיע לי סופית שהוא סוגר במנצ׳סטר סיטי.
בעוד שבועיים הוא יהיה בן עשר, הילד שלי. וכבר שנתיים אנחנו מתלבטים ביחד – כלומר, הוא מתלבט ואני אומר לו ״ממ-ממ״ – באיזו קבוצה כדאי לו לחתום. זה התחיל מפאריז סן ז׳רמן, שעל זה הטלתי איסור מוחלט כי כסף קטארי וגם יש להם ד.נ.א של לוזרים, עשה סיבוב קצר בנאפולי, חתם לרגע באשדוד (אל תשאלו), עשה גיחה למילאן, ישב על הספסל של ריאל מדריד והשבוע הוא החליט: סיטי.
אבא, החלטתי. אני אהיה שחקן במנצ׳סטר סיטי.
ואני ידעתי שהגיע הרגע שממנו חששתי מהיום שהוא נולד: הרגע הזה שבו יישבר לו הלב.
הוא לא רע בכדורגל, הילד שלי. הוא אמנם חושב שהוא מינימום רונאלדו, אבל יש לו מיקום טוב ובעיטה טובה והוא מתאמן הרבה. לצערו הענק הוא קיבל את הגנטיקה של אבא שלו, מה שהופך אותו למגושם בהרבה מהממוצע, אבל הוא מספיק טוב בשביל שיתקשרו אליו אחרי הצהריים ויזמינו אותו לשחק עם החבר׳ה. וזהו. שם זה עוצר. התחנה הבאה של להיות שחקן החודש של חוג ״גיל גול״ אינה, למרבה הצער, מנצ׳סטר סיטי.
אפילו לא מנצ׳סטר יונייטד, מה שקצת מצער אותי בתור אוהד הקבוצה הזו, כי במצבם אני חושב שאפילו הוא היה יכול לעזור להם.
זה לא משנה אם יש או אין לו את הנתונים. זה לא משנה אם יש או אין לו כשרון ברגליים. אבל השבוע הוא שאל אותי – בתור פרשן ספורט לשעבר, חלילה בתור אבא שלו – בכמה אני מעריך את הסיכויים שלו לחתום שם.
וזה היה הרגע הראשון בחיי שבו לא ידעתי מה לענות לילד שלי.
הוא לא אשם שהוא רוצה למנצ׳סטר סיטי. הוא הגיע לשם תוך שלוש עונות בפיפ״א, שזה, אם לא ידעתם, חתיכת הישג מרשים. הוא היה כשרון עולה בליגה השלישית הוירטואלית באנגליה ותוך שלוש עונות כבר נכנס לרוטציה של פפ גווארדיולה. זה הישג מרשים. הוא גאה בו מאוד. ובלי שום קשר לפיפ״א, יש לו אבא שאומר לו מגיל אפס שחלומות צריך להגשים. שאין שום דבר שיכול לעצור אותו. שמה שהוא רוצה, זה מה שהוא יהיה.
חוץ משחקן במנצ׳סטר סיטי.
את החלום הזה לא ראיתי מגיע.