באחת הסצינות היותר כיפיות בסרט ״עוד סיפור אחד״, שיוצא לאקרנים בחמישי הזה, מזמן עורך העיתון (הנה, כאן, בטריילר למטה), בגילומו האדיר של ליאור אשכנזי, את ירדן לחדרו ומודיע לה שהוא מתכוון להוציא בחור לדייטים במשך חודש בלי הפסקה עד שהוא מוצא את האחת.
ירדן, שאותה עושה דינה סנדרסון טוב יותר ממה שאפשר היה לחלום, תוהה מי המטומטם שיסכים לצאת לדבר כזה.
ובאולם הקולנוע – ובעולם כולו, אגב – תתרומם רק יד אחת ויחידה בתשובה לשאלה הזאת.
היד שלי.
כן, זה באמת קרה ככה. באמת יצאתי לפרויקט הזה. הם חשבו שאני מטומטם גם אז, אגב. הם גם אמרו לי את זה בפנים. כל מי ששמע על הפרויקט הזה אמר שאני הוזה. שאני דביל. שזה לא עובד ככה.
ואני, שבלעתי כל קומדיה רומנטית אפשרית על הפלנטה, התעקשתי שכן.
בניגוד מוחלט לסרט ולספר, אגב, כשלתי כשלון חרוץ בפרויקט הזה.
הבחורה שפגשתי במסגרת הפרויקט וחשבתי שהיא האחת של חיי הבריזה לי מסצינת שדה התעופה שביימתי לעצמי כשטסתי לפראג רק כדי שהיא תבוא לאסוף אותי, ובואו לא נדבר על העובדה שהיא אשכרה עבדה בשדה התעופה. היא גם לא ענתה לטלפון.
בסוף זה היה אבא שלה שענה לבזק – כן, פעם היה כזה – וביקש ממני להפסיק להתקשר.
נשבר לי הלב.
זו לא תהיה הפעם האחרונה.
זו אפילו לא תהיה הפעם הכי כואבת.
כשיצאה הכתבה הזו, שבה יצאתי ל-30 דייטים ב-30 יום, כמה עובדים ב״ידיעות אחרונות״, ותיקים יותר ופחות, ניהלו ויכוח סוער מעל הראש שלי אם הכתבה הזאת, שנכתבה בגוף ראשון, בכלל נחשבת לעיתונות.
אני חשבתי שכן.
אני הייתי היחיד.
15 שנה אחר כך חזרתי לאותו בניין ממש עם צוות צילום ו-150 אנשי צוות ותסריט שהוא מכתב אהבה לעיתונות לא פחות שהוא מכתב אהבה לאהבה. שלוש סצינות מהסרט שאני כתבתי צולמו בכסא שהיה פעם שלי ובאותה עמדת עבודה ממש שבה הצעתי לבוס שלי את ״לחוץ חתונה״ כסדרת טורים והוא הסביר לי עד כמה זה רעיון גרוע ועד כמה זה לא מה שצריך כרגע וזה בחיים לא יביא את הרייטינג שהוא מחפש.
מתוך שברון הלב הזה עזבתי את העיתון שאהבתי וגדלתי בו מגיל 12 וכתבתי את ״לחוץ חתונה״ כספר. הוא נכנס תוך שבוע למקום הראשון ברשימות רבי המכר. המהדורה הראשונה אזלה תוך פחות מ-48 שעות. העורך ההוא כבר לא עובד שם. האתר ההוא נסגר. גורי אלפי התקשר וביקש לעשות מזה סרט. השם שלי מופיע ממש עכשיו על שלטי חוצות. מצחיק איך דברים מתגלגלים בסוף.
חודשיים לפני העלייה המיועדת של הסרט מגיפה עולמית מטורפת תשתולל בעולם. בתי הקולנוע נסגרו. הסרט נדחה למועד לא ידוע. אמרו על הקולנוע שהוא מת. אמרו על הקריירה שלי שהיא מתה. שנתיים אחר כך, בבית קפה בפרדס חנה, מכל המקומות בעולם, יצלצל הטלפון ומהעבר השני יהיה המפיק שיבשר שהסרט עולה לאקרנים למרות הכל.
גם 15 שנה אחרי שגיליתי שהוא מפעם בתוכי, העולם עדיין רואה ויראה באדם (שעכשיו כבר מותר לגלות, הוא בעצם מבוסס קצת עלי) מטומטם שמאמין שהחיים הם כמו בסרטים. אדיוט אופטימי עד גיחוך שמקווה שהבלתי אפשרי נמצא בהישג יד.
איש שכל המבוגרים סביבו עסוקים בלהסביר לו שהחיים לא עובדים ככה.
אתם תרגישו מטומטמים כשתכתבו את המילה השנייה. אתם תרגישו שהשתגעתם כשתעברו את העמוד הראשון. אתם תרגישו שאיבדתם קשר עם המציאות כשתספרו בשקט - לרוב, אגב, לאדם הכי לא נכון - שאתם כותבים ספר. ותנו למבט שלו רגע לצלות לכם את הלב. תנו להרגשה הזו שאיבדתם את זה לגמרי לחלחל לכל תא ותא בגוף
אני בטוח שבלי הרבה מאמץ תוכלו למצוא מבוגרים כאלה סביבכם.
מה אני יודע, אולי אתם בכלל לא צריכים להתאמץ ונתתם למבוגר הזה לגור אצלכם בראש.
ובלב.
אולי מדי פעם חולפת בכם המחשבה שגם לכם יש סיפור. שזה היה יכול להיות מגניב ממש אם היו כותבים עליכם ספר, ועושים על החיים שלכם סרט.
אולי לא עוברות שלוש שניות עד שאתם אומרים לעצמכם ״אל תהיה מטומטם, טוב? החיים לא עובדים ככה״.
ואולי, מה אני יודע, הם באמת לא עובדים ככה.
אבל אם יש דבר אחד שאני יכול להגיד בודאות ש״לחוץ חתונה״ לימד אותי וממשיך ללמד, הוא שלפעמים הם כן.
בראיון לקראת הסרט שאלו אותי עבור מי כתבתי את הקומדיה הרומנטית הזאת. התשובה שהייתה נכונה לגבי הכתבה ההיא ולגבי הספר נכונה גם עשור וחצי אחר כך: בשבילי.
כתבתי אותה בשבילי.
ולכל מי שניסה, כמוני, להיות נורמלי בכל הכוח, וגילה שהוא יכול להיות רק הוא עצמו.
ולכל מי שצריך תזכורת שזה בסדר. אפילו בסדר גמור.
ולכל מי שחולם, ואומרים לו שחלומות לא מתגשמים. שהחיים הם לא סרט. שכדי להאמין בדבר הזה, בפרויקט הזה, בחלום הזה, ברעיון הזה, בספר הזה, צריך להיות הוזה ומטומטם ודביל.
ולכל מי שמרים כתפיים בהכנעה ואומר: טוב, כנראה שזה בדיוק מה שאני.
וכן, כן, כן, אני לא אשקר לכם. אתם תרגישו מטומטמים לאורך רוב רובה המכריע של הדרך. אתם תרגישו מטומטמים כשתכתבו את המילה הראשונה של הספר שלכם.
אתם תרגישו מטומטמים כשתכתבו את המילה השנייה.
אתם תרגישו שהשתגעתם כשתעברו את העמוד הראשון.
אתם תרגישו שאיבדתם קשר עם המציאות כשתספרו בשקט – לרוב, אגב, לאדם הכי לא נכון – שאתם כותבים ספר.
ותנו למבט שלו רגע לצלות לכם את הלב. תנו להרגשה הזו שאיבדתם את זה לגמרי לחלחל לכל תא ותא בגוף.
תנו לעצמכם להרגיש מטומטמים כשתמשיכו למרות הכל. כשתרגישו שאתם לא יכולים לעצור. שיש לכם סיפור והעולם, למרות שהוא בכלל לא יודע מי אתם ובחיים לא שמע עליכם, הולך להתעניין בסיפור שלכם.
תנו לעצמכם להרגיש שאיבדתם את טיפת השפיות האחרונה כשתתחילו להקריב ימים, לילות, חגים, תאי מוח, בילויים עם חברים, חברים עם בילויים.
תנו לאדם שמכיר את הסטטיסטיקה של מכירות ספרים בישראל להגיד לכם שספרי ביכורים לא מוכרים יותר מכמה עשרות עותקים. אם בכלל.
תרגישו את זה שורף.
תרגישו ליצנים אמיתיים כשתתנו לכמה חברים טובים לקרוא. תרגישו סתומים כששניים מהם יסתכלו עליכם ויגידו שהם חייבים להגיד לכם את האמת. שכחברים טובים הם חייבים – פשוט לא השארתם לה ברירות – להגיד לכם שאתם תעשו צחוק מעצמכם אם תשלחו את זה להוצאות ספרים.
שחלומות זה נחמד, אבל זה לא בשבילכם. אתם אנשים רגילים.
אל תהיו מטומטמים, נו.
ארבע שנים אחרי שהספר שלכם יצא תעמדו בפרמיירה של הסרט שעשו בהשראתו. יעמדו שם גורי אלפי, ליאור אשכנזי, דינה סנדרסון, אביב אלוש, מעיין בלום, דניאל גל.
ואתם.
אתם כבר לא תרגישו כל כך מטומטמים ברגע הזה. תסמכו עלי.
והמבוגרים סביבינו ימשיכו לצקצק. ללגלג. ליירט. לפרמט. אל תחשבו שזה שהספר שלכם יצא והפוסטרים של הסרט שלכם בכל מקום תעצור אותם מלהזכיר לכם שזה שזה עבד פעם אחת ממש לא אומר שזה יעבוד שוב.
וזה בסדר.
זו תזכורת לכל מי שצריך שהם זה לא אנחנו.
אנחנו זה לא הם.
מה שמדהים הוא שהאנשים האלה עדיין עסוקים – ובהרבה יותר מאמץ מאשר בפעמים הקודמות – בלהסביר לי. בלהגיד לי על כל מיני רעיונות שהם מופרכים, אוויליים, ילדותיים, בלתי אפשריים.
שהחיים הם לא ספר.
שהחיים הם בטח ובטח לא סרט.
שזה מטומטם להאמין בבלתי אפשרי.
החיים לימדו אותי שלפעמים הם צודקים.
״לחוץ חתונה״, ו״עוד סיפור אחד״ בעקבותיו, הוא ההוכחה הכי טובה שאני יכול לספק לכם שלפעמים הם גם לא.
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, הטבות ושלל טקסטים משובחים
למה שלא תקראו עוד משהו?
פרשת השבוע
א. ״עומר?״.
״נכון״.
״מדבר הרב ראובן. יש לנו כנס גדול של רבנים מחתנים בעוד חודש, ורצינו שתבוא לדבר איתנו על יהדות״.
שום מילה במשפט הזה לא הגיונית, ולכן כשהוא סיים אותו שאלתי אותו אם הוא התבלבל במספר ואם הוא בטוח שהוא הגיע לעומר הנכון.
״אתה העומר ברק שכתב את הפוסט ׳אני יהודי׳, נכון?״.
פאק. זה נכון.
ב. אני שונא את הפוסט הזה. מהמון סיבות. אם אתם לא יודעים על איזה פוסט מדובר, תחילתו בקצת אחרי אוקטובר, כשהגיע לעיני הסרטון של אחת ממפלצות הנוח'בה מתקשר לאביו המפלצתי והגאה וצורח לתוך הטלפון הסלולרי 'אבא! רצחתי עשרה יהודים!'. הסרטון הזה, והעיניים רוויות השנאה והשמחה האדירה שבו, גרמו לי להבין שלא משנה כמה מסובכת ולרוב גם לא קיימת מערכת היחסים שלי עם היהדות, אם הסכין הזו תגיע אלי, אני ארצח כיהודי. וזה גרם לי לתהות – בקול רם ובפייסבוק – אם אולי אני צריך להיות יותר יהודי גם בחיי. זה פוסט של 300 מילה, שמלוות וידאו שלי מדליק נרות שבת עם ילדי ואף אחד מאיתנו לא יודע מה לברך, אז בירכנו את הברכות של חנוכה, שיהיה. לחצתי על פרסם וכמנהגו של האינטרנט לפעמים, מה שקרה אחר כך ידהים אתכם.
ג. הפוסט הזה, כפי שאולי אפשר להבין, התפוצץ. אנשים התקשרו אלי בעיניים דומעות. רבנים מכל הארץ כתבו לי. הוזמנתי לכל כך הרבה ארוחות שבת עד שעשיתי חישוב, ואם הייתי נענה לכל ההצעות שקיבלתי במהלך השבוע אחרי הפרסום שלו היה לוקח לי 11 שנים וחצי כדי להגיע לכולם. כל ערוץ טלוויזיה התקשר. הוזמנתי לשלושה דיונים בכנסת. הלשכה של ראש הממשלה התקשרה. חוויתי כבר כמה טירופים סביב פוסטים במהלך חיי, אבל כזה דבר עוד לא היה.
לא רלוונטי
״נו״, היא מסתכלת עלי בהתלהבות, ״אז מה אתה אומר?״.
אני מסתכל עליה. מסתכל על השרטוטים ששרטטה במחברת. איזה משפך הולך לאיזה מוצר, איזה לקוח הולך לאיזה מסלול. אנחנו מכירים מאז שהיינו ילדים וחברים טובים מאז שכשכל החברים שלנו הלכו לאוניברסיטה אנחנו הפכנו למנודים כשהחלטנו להקים כל אחד את העסק שלו. חישוב מהיר שעשינו הוליד שאנחנו עצמאיים כבר 17 שנה. מה ידענו על החיים בגיל 23? לא ידענו כלום. אולי זו הסיבה שבגללה יש לנו עסק.
״נו״, היא מסתכלת בעצמה על השרטוטים שלה ומשהו בעיניים שלה נהיה אפור, ״אז מה אתה אומר?״.
במחברת יש המון מוצרים חדשים שהיא רוצה להשיק השנה. דברים שהיא ראתה בחו״ל שיכולים לעבוד כאן. דברים שהיא ראתה בדמיון שיכולים לעבוד כאן. היא בעלת העסק הכי מוצלחת שאני מכיר, ותמיד הייתה השראה בשבילי לכמה קל היא גורמת לזה להיראות. פעם – ואני מדבר על לפני חודשיים – הייתי נגנב ונדלק מהשרטוטים האלה. עכשיו הם רק עושים לי סחרחורת. הכל נראה לי גדול ומסורבל ולא ברור.
גבר הולך לעיבוד
קר לי.
למרות שסוף דצמבר בחוץ, ומולי יושבים אנשים בחולצה קצרה ואחד מהם בכפכפים והילדים שלי ישנים בחדר שלהם בלי שמיכה מרוב שחם להם, אני יושב במרפסת שלי וקופא מקור.
פעם אהבתי קור. בחיי. אני עדיין זוכר את עצמי מדלג ברחובות שיקגו בינואר עם חולצה קצרה ופליז צבאי שחור בזמן שברחובות התחוללה סופת שלגים ומד המעלות באוטו הראה מינוס 17. אני זוכר את עצמי מתרגש משלג עד הברכיים בנסיעה עיתונאית לסיביר ואיך הזעתי בשק שינה באיסלנד כשבחוץ היה מינוס שמונה מעלות. אני זוכר שאמרתי פעם משפטים כמו ״כשהמעלות יורדות למינוס הריאות שלי נפתחות ואני סוף סוף מתחיל לנשום״.
אבל עכשיו יש 18 מעלות בחוץ ואני עם שתי חולצות, סוודר, חלוק ומפזר חום שהוצאתי החוצה והצמדתי אותו לרגל, ואני לא מרגיש שאני נושם מי יודע כמה.
בראש אני יודע שאני אוהב קור. במציאות אני רועד ושוקל ברצינות להוציא את הגטקעס, שהפעם האחרונה שלבשתי אותם הייתה במישיגן בקור של מינוס 5 מעלות וסופת השלגים הכי מטורפת שהייתי בה אי פעם.
אז אולי תשאלו למה שלא תיכנס פנימה לאיפה שחם, עומר, ואני אענה לכם שיצאתי החוצה כדי להירגע קצת. בשעה האחרונה קפצתי שלוש פעמים מהרעש של המקרר החדש כי חשבתי שהוא אזעקה, מהרעש שעשה החתול בארגז שלו כי חשבתי שזו אזעקה, מהאזעקה של השכנים כי חשבתי שזו אזעקה ומאזעקה מוקלטת ששודרה במפתיע בטלוויזיה כי חשבתי שזו אזעקה.
זאת אומרת, זו באמת הייתה אזעקה, אבל אתם מבינים למה אני מתכוון.
אפילו השקט נשמע כמו אזעקה. הדמיון ביניהם לא מפסיק להדהים אותי.
אבא, מה עושים עם בריונות?
השבוע עידו נכנס לאוטו עם דמעות ואמר ״אבא, מציקים לי בבית ספר״ וסיפר איך חמישה ילדים הקיפו אותו בהפסקה ודחפו אותו מכל כיוון.
יש דברים שאתה נשבע לעצמך שתדע להגיד לילדים שלך כשתהיה אבא. לרוב המוחלט של הדברים החיים לא הכינו אותי בכלל. אבל לזה? לזה התכוננתי היטב כל החיים, מאז גיל עשר, כשישבתי לבד בהפסקה על הספסל הכי רחוק ומוסתר שאפשר למצוא אחרי ששוב הציקו לי ודחפו אותי בהפסקה. אני ממש זוכר את עצמי מבטיח לעצמי – וכנראה גם מעודד את עצמי – שכשאני אהיה אבא הילדים שלי לא יעברו את זה.
ואני, שהתכוננתי, שמתאמן ומשייף את הנאום כבר שלושה עשורים, נאלמתי דום ולא מצאתי אפילו מילה אחת להגיד.
אני יודע את כל מה שהייתי אמור להגיד לו: שאני אגן עליו. שהכל בסדר. שאבא פה. שאני לא אתן לו לגדול לתוך אותן צלקות שאני מסתובב איתן על הגוף. אבל פתאום הרגע הזה הגיע מבלי שאף אחד הכין אותי לזה, והנה הילד שלי מנגב את הדמעות ומחכה למוצא פיו של אבא שלו, ואבא שלו יושב בכיסא הנהג, פותח וסוגר את הפה, ולא מוציא אפילו צליל.
כי באמת, מה יש לי להגיד?
אני פותח וולוג. הפעם באמת
אחרי בר המצווה שלי ביקשתי מההורים שלי רק בקשה אחת: אני רוצה מצלמת וידאו אמיתית.
בגלל שאני יודע שיש בקבוצה הזו גם כמה בני תשחורת שלא מבינים למה פשוט לא צילמתי עם הטלפון, אני אזכיר שבר המצווה שלי הייתה לפני 27 שנה. צילמנו בפילם, הסרטנו על קלטות וידאו ומצלמות וידאו היו המזוודה הענקית והבלתי ניתנת להרמה שאבא שלי היה מביא הביתה בחופשים. עד היום יש לנו כמה סרטונים שלי כילד בכל מיני גינות, ועד היום אני מעריץ את אבא שלי שסחב מצלמת פנסוניק שחורה ועצומה על הכתף רק כדי לתפוס כמה זכרונות.
אבל דור חדש של מצלמות, בהובלת סוני, כזה שכונה camcorder, עשה שמות בעולם מצלמות הוידאו, ותמורת מחיר שערורייתי מאוד של 14,000 שקל גם אתה היית יכול להיות הבעלים הגאה מאוד של המצלמה הקטנה שצילמה באיכות 240 פיקסלים והייתה יכולה להכיל 45 דקות שלמות של וידאו על קלטות VHS קטנות (180 ש״ח הקלטה, אינעל העולם), שנראו אז כמו פלא מודרני. לא פחות.
היה שלום, לוזר
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.