השבוע, קצת אחרי האזעקה, הוא הודיע לי סופית שהוא סוגר במנצ׳סטר סיטי.
בעוד שבועיים הוא יהיה בן עשר, הילד שלי. כבר שנתיים אנחנו מתלבטים ביחד – כלומר, הוא מתלבט ואני אומר לו ״ממ-ממ״ – באיזו קבוצה כדאי לו לחתום. זה התחיל מפאריז סן ז׳רמן, שעל זה הטלתי איסור מוחלט כי זה כסף קטארי וגם יש להם ד.נ.א של לוזרים. אחר כך הוא עשה סיבוב קצר בנאפולי, חתם לרגע באשדוד (אל תשאלו), עשה גיחה למילאן, ישב על הספסל של ריאל מדריד והשבוע הוא החליט: סיטי.
אבא, החלטתי. אני אהיה שחקן במנצ׳סטר סיטי.
ואני ידעתי שהגיע הרגע שממנו חששתי מהיום שהוא נולד: הרגע הזה שבו יישבר לו הלב.
הוא לא רע בכדורגל, הילד שלי. הוא אמנם חושב שהוא מינימום רונאלדו, כי את הבטחון העצמי הוא לא ירש ממני, אבל יש לו מיקום טוב ובעיטה טובה והוא מתאמן הרבה. לצערו הענק הוא קיבל את הגנטיקה של אבא שלו, מה שהופך אותו למגושם בהרבה מהממוצע, אבל הוא מספיק טוב בשביל שיתקשרו אליו אחרי הצהריים ויזמינו אותו לשחק עם החבר׳ה. וזהו. שם זה עוצר. התחנה הבאה של להיות שחקן החודש של חוג ״גיל גול״ אינה, למרבה הצער, מנצ׳סטר סיטי.
אפילו לא מנצ׳סטר יונייטד, מה שקצת מצער אותי בתור אוהד הקבוצה הזו, כי במצבם אני חושב שאפילו הוא היה יכול לעזור להם.
זה לא משנה אם יש או אין לו את הנתונים. זה לא משנה אם יש או אין לו כשרון ברגליים. אבל השבוע הוא שאל אותי – בתור פרשן ספורט לשעבר, חלילה בתור אבא שלו – בכמה אני מעריך את הסיכויים שלו לחתום שם.
וזה היה הרגע הראשון בחיי שבו לא ידעתי מה לענות לילד שלי.
הוא לא אשם שהוא רוצה למנצ׳סטר סיטי. הוא הגיע לשם תוך שלוש עונות בפיפ״א, שזה, אם לא ידעתם, חתיכת הישג מרשים. הוא היה כשרון עולה בליגה השלישית הוירטואלית באנגליה ותוך שלוש עונות כבר נכנס לרוטציה של פפ גווארדיולה. ובלי שום קשר לפיפ״א, יש לו אבא שאומר לו מגיל אפס שחלומות צריך להגשים. שאין שום דבר שיכול לעצור אותו. שמה שהוא רוצה, זה מה שהוא יהיה.
חוץ משחקן במנצ׳סטר סיטי.
את החלום הזה לא ראיתי מגיע.
בקרוב אצלנו? המדים של מנ׳צסטר סיטי
הוא, כמובן, לא הילד היחיד שחולם את זה. גם אבא שלו רצה להיות שחקן בברצלונה, ואז מתאבק ב-WWE, ואז שחקן בחמישיה של שיקגו בולס ואז שוב ברצלונה. כל גבר, אני חושב, חולם את זה, ואין בזה שום דבר רע. להיפך. חלומות זה חשוב. אבל אני מודה שכשאני חלמתי את החלומות האלה בקול רם תמיד היה שם איזה מבוגר אחראי שיסביר לי מה אפשר להשיג בחיים ומה לא, ואיפה הגבולות שלי עוברים, ושלא רבים השחקנים שעולים למגרש עם עשרים קילו עודפים והתנשפויות של ג׳מוס אחרי מאה מטר.
אבל ההבדל בין דור ההורים הזה לדור ההורים שלנו הוא שאנחנו העפנו את המחסום הזה לקיבינימט. עודדנו את הילדים שלנו לחלום. הוא מאוד אוהב לשמוע – ואפילו היה בהרצאה אחת – את הסיפור איך כולם אמרו ״לא״ ללחוץ חתונה ובסוף הוא יצא והפך להיות הדבר שהוא נהיה. ״אתה אמרת שחובה לחלום ועוד יותר חובה להגשים״, הוא ציטט לי אותי מההרצאה. ״אז הנה, אבא, אני מקשיב לך״.
אה, לזה הוא מקשיב. אבל כשאני מבקש ממנו לנקות את הקקי של החתול או לסדר את החדר הוא מתנהג כאילו הוא לא מכיר אותי.
בראש שלי אני יודע שזה לא כזה ביג דיל. אני לא שחקן ב-NBA ולא מנחה ב-MTV ולא זכיתי בששטוס ובכל זאת, איך נגיד בעדינות, אני לא רואה את החיים שלי כאיזו אכזבה תהומית. אלה החיים. אתה גדל, אתה מבין דברים והחלומות שלך הופכים קצת ריאליים כמו, נניח, לחיות. או שלא יפנו אותך מהבית. או שתעבור שנה בלי אזעקה. או שאף פעם טנדר לבן חשוד לא יחכה לך בחניה של הבית. חלומות ריאליים, שזה חתיכת אוקסימורון בפני עצמו.
אבל אבא שלו אמר לו אלף פעם שהוא יכול להיות כל מה שהוא רוצה.
ואני תוהה אם הגיע הרגע שבו הוא יגלה שאבא שלו שקרן.
״אבא, אתה חושב שיש לי סיכוי?״.
כבר הרבה זמן אני תוהה ביני לבין עצמי אם הדור שלנו לא לקח את זה רחוק מדי. אם לא לקחנו את המחאה סביב העתיד שיעדו לנו – תעודה באוניברסיטה ומשרה במשרד ממשלתי – צעד אחד רחוק מדי עם הילדים שלנו, כשהצגנו להם עולם שבו הם רק צריכים לבחור בין יוטיוברים לשחקני כדורגל מקצוענים, ועכשיו זה הפך מסובך יותר, כי הכדורגלנים האלה הם גם חיות מדיה חברתית בזמנם הלא פנוי ולכל אחד מהם יש ערוץ עם מיליוני עוקבים. והוא מוקף בערוצים שבהם יושב ילד שגדול ממנו בארבע שנים ומשחק פיפ״א ויש לו מיליון עוקבים ומשפחה עם שני מיליון עוקבים שמתעדת את חייה וגם, כן, אבא שהגשים חלום והפך להיות סופר, אז מי אני שאגיד לו שהוא הגיע למקום שבו עבודה קשה ומוטיבציה גבוהה פשוט לא מספיקים.
מי אני שאספר לו שהוא הגיע למקום שאליו חלומות ילדות הולכים כדי למות.
מכל שאלות ההורות שעברו לי בראש בעשר שנותיו, אני מודה שזו השאלה שמציקה לי יותר מכולן ביחד. האם אני האיש שצריך לעודד אותו לכוון לכוכבים, או האם אני האיש שצריך להגיד לו להוריד את הראש ולחלום בקטן. ״גם מתכנת בהייטק זה לא רע״, אני זורק לו מדי פעם והוא נוחר בבוז כי שנינו יודעים שזה כן רע. כאילו, זו אחלה עבודה.
אבל זה לא חלום.
ואלה לא השנים לחלום. השנה האחרונה היא התגשמות כל הסיוטים כולם. אבל לקחת לו את זה אומר שנישאר פה רק עם המציאות, ושום ילד בן עוד שבועיים עשר לא צריך להישאר רק איתה
״נו, אבא, אתה חושב שאני יכול?״.
אני זוכר את השיחות הארוכות עם סבא שלי, מנהל אדמיניסטרטיבי שהיה צייר מוכשר מאין כמוהו ושרבט על כל פיסת נייר או עיתון שנקרתה בדרכו וכל כך הרבה פעמים שאלתי למה הוא לא נהייה צייר אם הוא כל כך אוהב את זה, והוא תמיד סיפר לי על הקיבוץ ואיך הוא הלך להיות פועל בניין כי זה מה שהיה, ורק בשנים האחרונות הבנתי למה התשובה הזאת קשורה לשאלה שלי.
אני זוכר שישבתי בבית של אח של סבא שלי שכל כך רצה להיות שחקן והיה כל כך מוכשר בזה וגם בגיל 75 הוא סיפר את הסיפור איך רבקה מיכאלי באה עד ליד מרדכי כדי לשכנע אותם שלילד יש כשרון אדיר והקיבוץ השיב שצריך אותו כאן.
דור שלם שחלם, והמציאות אפילו לא נתנו לו לנסות להגשים.
ואת הכאב הזה – אני יודע, הוא יצא אצלי בסדנאות, שאפילו לא ניתנה להם ההזדמנות להיכשל בחלומות, הם סחבו וסוחבים איתם עד היום האחרון שלהם.
וגם אם זה לא נאמר במפורש, האנשים האלה הקימו מדינה כדי שהילדים שלהם והנכדים שלהם והנינים שלהם יוכלו לחלום בה.
וגם אם לא להגשים, לפחות יהיה לנו דבר שהם ויתרו עליו במודע: את הזכות לנסות.
וכן, אני יודע שזה פומפוזי, אבל לקחת לו את החלום הזה עכשיו, לפני שהוא אפילו ניסה, זה לבגוד בכל הערכים שבשבילם המדינה הזאת קמה.
גם המדינה הזו הייתה פעם רק חלום של איש מזוקן שכולם אמרו לו לא. זה הדנ״א שלנו.
המדינה הזו, הרי, עשויה מחלומות.
זו זכותנו – ואולי גם חובתנו – הטבעית וההיסטורית לחלום.
״כן״, עניתי לו בסוף. ״אני חושב שיש לך סיכוי״.
הוא שמח, והלך ללבוש את החולצה של סיטי שקניתי לו באחת מהגיחות לאירופה. אחר כך התווכחנו קצת אם הוא יהיה חלוץ או קשר שמאלי. אמרתי לו שילך על הקשר. יש גבול. האלאנד הוא לא. אבל ג׳יימס מקאטי אולי כן, מה אני יודע.
מה אני יודע.
ואלה לא השנים לחלום. השנה האחרונה היא התגשמות כל הסיוטים כולם. אבל לקחת לו את זה אומר שנישאר פה רק עם המציאות, ושום ילד בן עוד שבועיים עשר לא צריך להישאר רק איתה. ואם הוא יחלום על המבחנים של מנצ׳סטר סיטי ביום אולי הוא יפסיק לעבור אלי למיטה כי הוא חלם על אזעקה בלילה, ואולי זה, באמת, הדבר האבהי האחראי לעשות.
אולי זה כל מה שנשאר לנו כהורים.
ואולי, במציאות הטרופה וההזויה הזאת, להשאיר את החלומות שלהם בחיים זה התפקיד החשוב ביותר שנשאר לנו.
איך מקבלים עוד ממני?
מצטרפים לקבוצת הוואטסאפ השקטה שלי
ומקבלים את הטור השבועי, עדכונים בלעדיים, הנחות שוות ותרגילי כתיבה ישר לטלפון שלכם
וגם נהנים ממשלוח חינם עד הבית
נרשמים לתוכנית הליווי הדיגיטלית שתלמד אותך לתכנן את הספר שלך בשישה שבועות בלבד
מקשיבים לפודקאסט ״מדברים כתיבה״
בינתיים אנחנו במקום השני בהאזנות בקטגוריה שלנו, אבל איתך ניקח את המקום הראשון
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, הטבות ושלל טקסטים משובחים
למה שלא תקראו עוד משהו?
פרשת השבוע
א. ״עומר?״.
״נכון״.
״מדבר הרב ראובן. יש לנו כנס גדול של רבנים מחתנים בעוד חודש, ורצינו שתבוא לדבר איתנו על יהדות״.
שום מילה במשפט הזה לא הגיונית, ולכן כשהוא סיים אותו שאלתי אותו אם הוא התבלבל במספר ואם הוא בטוח שהוא הגיע לעומר הנכון.
״אתה העומר ברק שכתב את הפוסט ׳אני יהודי׳, נכון?״.
פאק. זה נכון.
ב. אני שונא את הפוסט הזה. מהמון סיבות. אם אתם לא יודעים על איזה פוסט מדובר, תחילתו בקצת אחרי אוקטובר, כשהגיע לעיני הסרטון של אחת ממפלצות הנוח'בה מתקשר לאביו המפלצתי והגאה וצורח לתוך הטלפון הסלולרי 'אבא! רצחתי עשרה יהודים!'. הסרטון הזה, והעיניים רוויות השנאה והשמחה האדירה שבו, גרמו לי להבין שלא משנה כמה מסובכת ולרוב גם לא קיימת מערכת היחסים שלי עם היהדות, אם הסכין הזו תגיע אלי, אני ארצח כיהודי. וזה גרם לי לתהות – בקול רם ובפייסבוק – אם אולי אני צריך להיות יותר יהודי גם בחיי. זה פוסט של 300 מילה, שמלוות וידאו שלי מדליק נרות שבת עם ילדי ואף אחד מאיתנו לא יודע מה לברך, אז בירכנו את הברכות של חנוכה, שיהיה. לחצתי על פרסם וכמנהגו של האינטרנט לפעמים, מה שקרה אחר כך ידהים אתכם.
ג. הפוסט הזה, כפי שאולי אפשר להבין, התפוצץ. אנשים התקשרו אלי בעיניים דומעות. רבנים מכל הארץ כתבו לי. הוזמנתי לכל כך הרבה ארוחות שבת עד שעשיתי חישוב, ואם הייתי נענה לכל ההצעות שקיבלתי במהלך השבוע אחרי הפרסום שלו היה לוקח לי 11 שנים וחצי כדי להגיע לכולם. כל ערוץ טלוויזיה התקשר. הוזמנתי לשלושה דיונים בכנסת. הלשכה של ראש הממשלה התקשרה. חוויתי כבר כמה טירופים סביב פוסטים במהלך חיי, אבל כזה דבר עוד לא היה.
לא רלוונטי
״נו״, היא מסתכלת עלי בהתלהבות, ״אז מה אתה אומר?״.
אני מסתכל עליה. מסתכל על השרטוטים ששרטטה במחברת. איזה משפך הולך לאיזה מוצר, איזה לקוח הולך לאיזה מסלול. אנחנו מכירים מאז שהיינו ילדים וחברים טובים מאז שכשכל החברים שלנו הלכו לאוניברסיטה אנחנו הפכנו למנודים כשהחלטנו להקים כל אחד את העסק שלו. חישוב מהיר שעשינו הוליד שאנחנו עצמאיים כבר 17 שנה. מה ידענו על החיים בגיל 23? לא ידענו כלום. אולי זו הסיבה שבגללה יש לנו עסק.
״נו״, היא מסתכלת בעצמה על השרטוטים שלה ומשהו בעיניים שלה נהיה אפור, ״אז מה אתה אומר?״.
במחברת יש המון מוצרים חדשים שהיא רוצה להשיק השנה. דברים שהיא ראתה בחו״ל שיכולים לעבוד כאן. דברים שהיא ראתה בדמיון שיכולים לעבוד כאן. היא בעלת העסק הכי מוצלחת שאני מכיר, ותמיד הייתה השראה בשבילי לכמה קל היא גורמת לזה להיראות. פעם – ואני מדבר על לפני חודשיים – הייתי נגנב ונדלק מהשרטוטים האלה. עכשיו הם רק עושים לי סחרחורת. הכל נראה לי גדול ומסורבל ולא ברור.
גבר הולך לעיבוד
קר לי.
למרות שסוף דצמבר בחוץ, ומולי יושבים אנשים בחולצה קצרה ואחד מהם בכפכפים והילדים שלי ישנים בחדר שלהם בלי שמיכה מרוב שחם להם, אני יושב במרפסת שלי וקופא מקור.
פעם אהבתי קור. בחיי. אני עדיין זוכר את עצמי מדלג ברחובות שיקגו בינואר עם חולצה קצרה ופליז צבאי שחור בזמן שברחובות התחוללה סופת שלגים ומד המעלות באוטו הראה מינוס 17. אני זוכר את עצמי מתרגש משלג עד הברכיים בנסיעה עיתונאית לסיביר ואיך הזעתי בשק שינה באיסלנד כשבחוץ היה מינוס שמונה מעלות. אני זוכר שאמרתי פעם משפטים כמו ״כשהמעלות יורדות למינוס הריאות שלי נפתחות ואני סוף סוף מתחיל לנשום״.
אבל עכשיו יש 18 מעלות בחוץ ואני עם שתי חולצות, סוודר, חלוק ומפזר חום שהוצאתי החוצה והצמדתי אותו לרגל, ואני לא מרגיש שאני נושם מי יודע כמה.
בראש אני יודע שאני אוהב קור. במציאות אני רועד ושוקל ברצינות להוציא את הגטקעס, שהפעם האחרונה שלבשתי אותם הייתה במישיגן בקור של מינוס 5 מעלות וסופת השלגים הכי מטורפת שהייתי בה אי פעם.
אז אולי תשאלו למה שלא תיכנס פנימה לאיפה שחם, עומר, ואני אענה לכם שיצאתי החוצה כדי להירגע קצת. בשעה האחרונה קפצתי שלוש פעמים מהרעש של המקרר החדש כי חשבתי שהוא אזעקה, מהרעש שעשה החתול בארגז שלו כי חשבתי שזו אזעקה, מהאזעקה של השכנים כי חשבתי שזו אזעקה ומאזעקה מוקלטת ששודרה במפתיע בטלוויזיה כי חשבתי שזו אזעקה.
זאת אומרת, זו באמת הייתה אזעקה, אבל אתם מבינים למה אני מתכוון.
אפילו השקט נשמע כמו אזעקה. הדמיון ביניהם לא מפסיק להדהים אותי.
אבא, מה עושים עם בריונות?
השבוע עידו נכנס לאוטו עם דמעות ואמר ״אבא, מציקים לי בבית ספר״ וסיפר איך חמישה ילדים הקיפו אותו בהפסקה ודחפו אותו מכל כיוון.
יש דברים שאתה נשבע לעצמך שתדע להגיד לילדים שלך כשתהיה אבא. לרוב המוחלט של הדברים החיים לא הכינו אותי בכלל. אבל לזה? לזה התכוננתי היטב כל החיים, מאז גיל עשר, כשישבתי לבד בהפסקה על הספסל הכי רחוק ומוסתר שאפשר למצוא אחרי ששוב הציקו לי ודחפו אותי בהפסקה. אני ממש זוכר את עצמי מבטיח לעצמי – וכנראה גם מעודד את עצמי – שכשאני אהיה אבא הילדים שלי לא יעברו את זה.
ואני, שהתכוננתי, שמתאמן ומשייף את הנאום כבר שלושה עשורים, נאלמתי דום ולא מצאתי אפילו מילה אחת להגיד.
אני יודע את כל מה שהייתי אמור להגיד לו: שאני אגן עליו. שהכל בסדר. שאבא פה. שאני לא אתן לו לגדול לתוך אותן צלקות שאני מסתובב איתן על הגוף. אבל פתאום הרגע הזה הגיע מבלי שאף אחד הכין אותי לזה, והנה הילד שלי מנגב את הדמעות ומחכה למוצא פיו של אבא שלו, ואבא שלו יושב בכיסא הנהג, פותח וסוגר את הפה, ולא מוציא אפילו צליל.
כי באמת, מה יש לי להגיד?
אני פותח וולוג. הפעם באמת
אחרי בר המצווה שלי ביקשתי מההורים שלי רק בקשה אחת: אני רוצה מצלמת וידאו אמיתית.
בגלל שאני יודע שיש בקבוצה הזו גם כמה בני תשחורת שלא מבינים למה פשוט לא צילמתי עם הטלפון, אני אזכיר שבר המצווה שלי הייתה לפני 27 שנה. צילמנו בפילם, הסרטנו על קלטות וידאו ומצלמות וידאו היו המזוודה הענקית והבלתי ניתנת להרמה שאבא שלי היה מביא הביתה בחופשים. עד היום יש לנו כמה סרטונים שלי כילד בכל מיני גינות, ועד היום אני מעריץ את אבא שלי שסחב מצלמת פנסוניק שחורה ועצומה על הכתף רק כדי לתפוס כמה זכרונות.
אבל דור חדש של מצלמות, בהובלת סוני, כזה שכונה camcorder, עשה שמות בעולם מצלמות הוידאו, ותמורת מחיר שערורייתי מאוד של 14,000 שקל גם אתה היית יכול להיות הבעלים הגאה מאוד של המצלמה הקטנה שצילמה באיכות 240 פיקסלים והייתה יכולה להכיל 45 דקות שלמות של וידאו על קלטות VHS קטנות (180 ש״ח הקלטה, אינעל העולם), שנראו אז כמו פלא מודרני. לא פחות.
היה שלום, לוזר
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.