אין דרך טובה באמת להתחיל טקסט שמנסה לסכם שנה, ולכן אני מתכוון לעשות משהו מהפכני וחתרני ופשוט לא לעשות את זה.
למעשה, בואו נתחיל מהאמצע.
שני דברים קרו לי השנה: חזרתי לכתוב, ובעיקר חזרתי לקרוא. אחרי שנים שבהן בקושי הצלחתי להרים ספר ליד (אם כי כן הייתה כמות מכובדת של ספרי אודיו) משהו בי ערג לשוב לפורמט האהוב והמוכר. לאו דווקא זה של דפים, אני מאוד אוהב לקרוא גם על האייפד שלי ועוד יותר אוהב את העובדה שכל ספר נמצא מרחק לחיצה אחת ממני, אבל אין ספק שהשנה לא היה רגע שהייתי בלי ספר ביד.
וזה מזל גדול, כי השנה הזו הייתה שנה של ספרים מצוינים ומעולים.
ובאמת היה קשה לבחור.
ובכל זאת, הנה הספרים הטובים ביותר שקראתי השנה, ואולי גם אתם תאהבו אותם.
חרדים / פרדריק בקמן
הספר הזה זוכה בשני תארים: הראשון הוא הספר שהכי אהבתי השנה. והשני הוא הספר שעובד באופן הכי גרוע בהיסטוריה לסדרת טלוויזיה.
אם בטעות ראיתם את ״חרדים״ בנטפליקס ראיתם דרמת מתח ומשטרה שוודית אפלה ונטולת הומור, ואני חושב שמאז משפט דרייפוס לא נראה חוסר צדק גדול כל כך.
סתם, אני מפריז קצת. דרייפוס לפחות קיבל צדק מאוחר.
אבל הספר שעליו מבוססת הסדרה הוא בדיוק כל מה שהסדרה הזו לא: הוא מצחיק, נוגע ללב, מקסים, נפלא, עמוס בתובנות ובעיקר כתוב בסגנון שמביא את הכתיבה המעולה ונטולת היומרות של פרדריק בקמן לשיא חדש. היכולת של בקמן לכופף כל חוק עלילתי אפשרי ובו בעת ליצור עלילה כל כך מותחת ומצוינת היא באמת משהו שצריך לקרוא ולנסות להבין איך הוא עושה את זה.
אבל מעל הכל זו פשוט היכולת של בקמן לכתוב דמויות בלתי נשכחות וכל כך אנושיות. אם קראתם את ״בריט מארי הייתה כאן״ או את ״סבתא שלי מוסרת דרישת שלום וסליחה״ אתם כבר יודעים עד כמה בקמן מצליח לחמול גם על אלו שקל כל כך לשפוט, אבל הפעם מנהלת בנק קשוחה, אישה קשישה שמחכה שבעלה יחנה את האוטו, מתווכת נדל״ן, זוג לסביות בהריון וזוג מבוגר שהבעיה שלו היא איש בתחפושת ארנב יגרמו לכם להישאר המומים מול מקבץ ההזויים שקיבץ בקמן בספר אחד, והמומים עוד יותר כשתגלו בסוף הספר שהתאהבתם בכל אחד ואחת מהם.
אני מזהיר שהספר הזה עושה חשק עז לעוגיות, פיצה וזיקוקים, וכן שתופעות הלוואי שלו הן צחוק בלתי נשלט שמתחלפות תוך חצי דקה במועקה ענקית בלב. אני משוכנע שרוב הנוסעים שישבו לידי בטיסה חזרה ממדריד, שם גמעתי אותו, היו בטוחים שאני עובר שבץ מוחי, אבל באמת שהספר הזה הוא חוויה בלתי נשכחת.
הסדרה שנעשתה בעקבותיו, כפי שכבר אמרתי, היא חוויה שצריכה להיות נשכחת.
אין מקום כזה / שפרה קורנפלד
״אין מקום כזה״ (שאני אשוויץ ואגיד שניתן לי עם הקדשה ובאופן אישי, ואני חושב שכך ראוי שאני אקבל ספרים!) הוא התגלית הספרותית של השנה, בעיני. זה לא שלא ידענו על שפרה קורנפלד שהיא אישה חכמה, רהוטה, אינטילגנטית ושנונה להחריד, ובכל זאת היא הניחה את כל אלה בצד, וכתבה ספר שכל כולו לב.
ומה אני אגיד לכם, זה די מדהים לגלות עד כמה גדול הלב של האישה הזאת.
״אין מקום כזה״ עוקב אחרי משפחה חרדית שרסיסיה מתנפצים לכל עבר אחרי גירושי ההורים, דבר שאם הייתי יודע משהו על החברה החרדית הייתי אומר שהוא כשלעצמו מאורע מחולל מאוד מאוד נדיר, ועל הדרך שבה כל אחד מבני המשפחה מנסה לאחות את עצמו מחדש.
העניין המדהים באמת הוא שאין אבן שקורנפלד לא הופכת, החל מבעיות בזוגיות, הזנחה הורית, הומוסקסואליות, הפרעות אכילה, מערכות יחסים אלימות, מערכות יחסים שתלטניות, אסון התאומים ואסונות אחרים וזו, באמת, רק רשימה מאוד חלקית של נושאים שהספר הזה מתעמת איתם ובאופן מאוד מפתיע מצליח להאיר את כולם בדרך שונה ומרתקת.
מי שמחזיקה (בעיני) את כל הספר הזה היא יונה, האחות הבכורה, שיותר מכל שאר הדמויות (המוצלחות מאוד כשלעצמן) היא אחת הגיבורות הטובות, הנדירות, המקוריות והמופלאות שקראתי בשנים האחרונות. היא אמנם חולקת את הסיפור עם אמה, אחותה ואחיה, וכבודם במקומם מונח, אבל יונה היא אחת הקולות הנשיים המרהיבים שיצא לי לקרוא בשנים האחרונות בספרות הישראלית, ואני לא מאוד אתפלא אם הדמות המדהימה הזו תקבל איזה ספין-אוף משלה.
רק לא בנטפליקס, למען השם.
זה ספר כבד ועצוב שמצליח לפרק את הלב ולהרכיב אותו כמעט מחדש, אבל רגישותו והטון שמצליח לספר אירועים כל כך קשים מבלי לשפוט אף אחת מהדמויות ואפילו להבין את כולן היא מה שהופך את הספר הזה לחווית קריאה אמיתית. אם אתם בוחרים לקרוא רק ספר ישראלי אחד השנה, עשו לעצמכם טובה, וקנו את הספר הזה.
תור הזהב / ואנג שיאובו
חברים, אני מזהיר: זהו ספר סיני.
ואני מזהיר אתכם כי הלוואי ומישהו היה מזהיר אותי לפני שהתחלתי לקרוא את המסמך הזה, שכמו שהוא מצוין ומרתק ככה הוא גם מטלטל וקשה ולפעמים גם בלתי ניתן לתפיסה.
אבל זה, אני חושב, אחד הקסמים היפים ביותר שספרות יודעת לעשות.
״תור הזהב״ של שיאובו הוא חלק מזרם שנחשפתי אליו רק לאחרונה, שנקרא ״ספרות הפצועים״, ומגולל את סיפורה של מהפכת התרבות – השם הכי עקום ורחוק מהמציאות למהפכה הזו – ב-1968, שאחד ממהפכיה היה לעקור ילדים ונוער מביתם בעיר ולשלוח אותם הרחק הרחק אל עבודות פרך קשות ואיומות בכפרים. הכינוי של הנוער הזה היה ״הנוער המשכיל״, שם אירוני ממש כמו מהפכת התרבות עצמה, שכן המפלגה הקומוניסטית היא זו ששלפה את הנערים האלה מספסלי בית הספר ושלחה אותם לגורל קשה ואכזר.
ובכל זאת, אני חושב שיהיה נכון להגיד שבין שלל ההישגים הספרותיים של הספר הזה, העובדה שהמספר שלו, ואנג אר, לא רואה או חש עצמו קורבן בשום שלב בדרך היא ההישג הגדול ביותר שלו.
למרות שהייתם מצפים לתיאורי זוועה לאורך כל הדרך, אני חייב להגיד שמהבחינה הזו הספר די נקי, מה שרק גורם לדמיון שלך לעבוד שעות נוספות, אבל זו לא הנקודה וגם לא על זה הספר. הספר הוא סיפור אהבה בין ואנג אר לבין צ׳ן צ׳ינג יאנג, רופאה מחוזית במחנה שבו אר מוצב, שדורך, מועך, לועס ויורק כל קלישאה של סיפור אהבה שקראתם אי פעם.
ותודו שסיפור אהבה שאין לכם שמץ של מושג לאן הוא הולך ואיך לכל הרוחות הוא מתפתח זו חתיכת מתנה בעידן שבו אנחנו חיים. ולמרות שזו לחלוטין פרשנות אישית שלי ואני לא משוכנע שלכך התכוון המחבר, זה, יותר מהכל, ספר על שני אנשים שעקרו להם את הלב בגיל צעיר מדי ובכל זאת הם מצליחים להרגיש.
סט הרגשות שאיתו הם מסתובבים, שנע על הטווח שבין מתיקות ורוך לרמייה ואלימות הוא – ואני יודע, ראיתי כל קומדיה רומנטית על הפלנטה! – לא משהו שראיתם בשום מקום. יחד עם מנה בריאה ומפתיעה מאוד של אירוניה כלפי התקופה הזו, זה ספר ספק היסטורי ספק רומנטי ספק אישי ספק פוליטי, אבל ללא ספק ספר פשוט מצוין, ומפתיע בכל עמוד ועמוד.
טרילוגיה לא רצונית / מריו לבררו
ומתור זהב לדור זהב, ולספרות האורוגוואית שסוף סוף מתחילה להיתרגם לשפה שאפשר להבין, ואיזו מתנה גדולה זו במקרה של מריו לבררו.
וזה כל מה שאני יכול לכתוב על הספר הזה, כי אין שום דרך שאפשר להסביר לכם אותו בשתי פסקאות.
זה מתחיל באדם שמתעורר בדירה לא שלו. הוא רוצה ללכת למכולת. הדרך חשוכה מאוד ויורד גשם זלעפות. אבל הוא רעב, אז הוא הולך בכל זאת. הוא מאבד את הדרך. עולה על משאית. מתאהב בבחורה מופרעת לחלוטין. מגיעה לתחנת דלק שמתגלה כעיר שלמה ששייכת לתאגיד כלשהו שבו מדברים על ״החוקים״ שאיש לא מבין אותם או יודע מה הם, ומפחדים מביקורת שכנראה לעולם לא תגיע. הוא יכול לצאת משם רק על ברכבת. הוא עולה לרכבת. מתעורר במבוך אינסופי של דלתות.
וזו, אני לא מגזים, רק ההתחלה הבלתי מתקבלת על הדעת של הספר הזה.
ובכל זאת, זה רחוק מאוד מלהיות ספר מדע בדיוני, והעובדה שבמשך שנים סווג לבררו ככזה היא עוול עצום שאוריאל קון, האיש שהביא אותו לארץ, עושה הכל כדי לתקן, וזה מפעל חיים שאני בהחלט רוצה לתרום לו.
כי צריך לזכור על הספר הזה שני דברים: האחד הוא שמריו לבררו החל להתפרסם בסוף שנות השישים, וההפיכה שהתרחשה באורוגוואי ב-1973 ביטלה כמעט כל צורה של ביטוי תרבותי. שניים מהספרים בטרילוגיה ראו אור בכלל בבואנוס איירס, וגם הם בגרסה מצונזרת למדי, וכדי להמשיך לשרוד לבררו היה צריך לכתוב משל על משל על משל, והעובדה שהאיש הזה מצליח לייצר אמירה פוליטית כל כך חריפה וברורה ונוקבת ועדיין ליצור סיפור אנושי מרגש מאין כמוהו רק מדגישה עד כמה הספר הזה הוא הישג ספרותי גדול.
וכן, הספר הזה הוא כתב חידה לכל דבר ועניין. הוא יכריח אתכם לעיתים לצלול לנבכי הגוגל ולהתפלש בהיסטוריה אם תרצו להבין את השכבה הנוספת שלבררו מכוון אליה. לעיתים הוא סתם ימתח לכם את המוח לגבולות של ידעתם שהוא יכול להגיע אליהם.
המבקר חואן קרלוס מונדרגון (זה לא ידע שלי, זה חלק מההקדמה המצוינת שכתב קון, והיא מרתקת לא פחות מהספר עצמו) כתב על לבברו ש״אצלו הדמיון אינו פועל כאמצעי התחמקות, אלא כקריאת תיגר כנגד מנגנוני תפיסת המציאות״, ואני חושב שככה בדיוק צריך לקרוא את הספר הזה.
זו חווית קריאה מאתגרת, משונה, מתישה, מעייפת, מפחידה – ושווה כל רגע. אני לא הצלחתי לעצור וסיימתי את הספר הזה בשני ערבים. היות וספרים שמצליחים לסחוף אותי ולהגיד לילדים שלי ״מה, חמודים? בסדר, אז תכינו לעצמכם ארוחת ערב, תלמדו לבד איך מפעילים את הגז״ הם אירוע די נדיר, אני חושב שכשמדובר בטרילוגיה בלתי רצונית יש טובים ממנו, יש רעים ממנו, אבל לא קראתם אף פעם ספר שדומה לו.
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, הטבות ושלל טקסטים משובחים
למה שלא תקראו עוד משהו?
היה שלום, לוזר
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.
הכרזת העצמאות שלי
את רוב שנות העשרים שלי ביליתי ליד הטלפון, מחכה לשיחה.
אני לא אומר את זה כמטאפורה או הגזמה. באמת שלא. אם הייתי עושה סטטיסטיקה מדויקת אני חושב, שהיינו מגלים ביחד שלמעלה מ-40% מהעשור הזה ביליתי בהבטה במסך הטלפון ובניסיון לשדר לו שיצלצל.
הייתי בחור צעיר עם חלומות זקנים, ואחרי שמאז שזכרתי את עצמי חלמתי להיות תסריטאי ותמיד אמרו לי שאני קטן מדי לכתוב לטלוויזיה, החלטתי להסתער על החלום הזה בכל הכוח. בעזרת קשרים משונים במיוחד מצאתי סוכנת משונה במיוחד שישבה ברמת השרון והיא השיגה לי מה שהיה מכונה אז ואין לי מושג אם בכלל מתקים היום, ״טסטים״.
טסטים, כשמם הם, הם מבחנים כדי להתקבל לסדרות. התהליך היה פשוט: נוסעים לרמת השרון כדי לקבל את הניירות, כי אז עוד אפשר היה להיות סוכנת ולהגיד ״אין לי מייל, אני נגד זה״, מקבלים איזו דרישה סטנדרטית לסצינה, כותבים את הדבר הכי טוב שיש לך, מדפיסים, מהדקים, נוסעים שוב לרמת השרון – ואז יושבים ליד הטלפון, ומחכים לתשובה.
לפעמים היא מגיעה למחרת. לפעמים אחרי שבוע.
לפעמים אף פעם.
התקף החרדה הראשון שלי (פרק מתוך ״חף משפע״)
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.
ארץ-עיר, שנה למלחמה
אאאלף. ״אבא שלי ממש טוב בארץ עיר״, הוא אלוף הארץ עיר״, עידו מצהיר בפני בן הדוד שלו כשאנחנו מתיישבים לשחק, ואני חייב להודות במלוא הצניעות שהוא לא מאוד טועה. אבא שלו נושא ידע כללי עצום שלא עזר לו בכלום בחיים, מלבד בטריוויה ובארץ עיר.
אלא שכבר כמה שבועות המוח של אבא של עידו ריק.
זאת אומרת, לא בדיוק ריק. למעשה, המוח של אבא של עידו מרגיש קצת כמו מכשירי הווקי טוקי הישנים של פעם: רעש סטטי, מדי פעם עוברת איזו הברה לא ברורה, מעין חצי מחשבה, שאחריה מגיע ״מה?״ וניסיון להבין מה זה היה, ואז שוב רעש סטטי. מה שעובד, עובד על אוטומט. מה שלא עובד, ובכן, לא עובד. כבר כמה שבועות שאני מרגיש שאני שוכח מילים, שוכח מקומות, נתקע באמצע משפט. רותם אומרת שקוראים לזה טפשת מלחמה כמו טפשת הריון, שהמוח כל כך עסוק עד שהוא לא מצליח לתפקד, אבל זה בסדר, בארץ עיר אני אלוף. ארץ עיר זה על אוטומט. את זה אני עדיין יכול לעשות לעשות.
אללללף.
סטופ.
נ׳.
אבא פה
״אבא״, הוא נצמד אלי לחיבוק חזק מאוד, ״אני מפחד״.
מחוץ לממ״ד שרקו הטילים האיראניים. או העיראקיים. או הטיל התימני הבודד והיצוגי שהם תמיד שולחים. או המטח מעזה. או הטילים מלבנון. מי זוכר. מי מבדיל.
מי סופר כבר מה שולח אותנו לממ״ד בשבועות האחרונים.
ובכל זאת, הפיצוצים אכן היו חזקים מהרגיל, והאמת היא שגם אני הייתי משוכנע שכשנצא מהממ״ד – אם נצא, זאת אומרת – נגלה שמהשכונה שלנו נשארו חורבות ואש ותמרות עשן. ככה זה נשמע מהממ״ד הפעם.. אז אילה כבר יושבת עלי באופן קבוע בכל אזעקה, אבל הוא בדרך כלל שומר על מרחק ועל פאסון ובעיקר על האייפד, אבל פתאום הוא בא, שם את הראש ולחש ״אבא, אני מפחד״.
ואני עניתי לו במשפט מאוד מוזר שכאילו יצא ממני באיזה אינסטינקט אבהי שלא ידעתי שיש לי: ״אין לך מה לפחד, חמודי, אבא פה״.
וזה משפט מאוד משונה, כי לדעתי חוץ מ״חמודי״ אין בו מילה אחת שהיא אמת.
יש לו מה לפחד. יש לו מלא מה לפחד.
ואבא לא פה.
חלום כלל עולמי
השבוע, קצת אחרי האזעקה, הוא הודיע לי סופית שהוא סוגר במנצ׳סטר סיטי.
בעוד שבועיים הוא יהיה בן עשר, הילד שלי. וכבר שנתיים אנחנו מתלבטים ביחד – כלומר, הוא מתלבט ואני אומר לו ״ממ-ממ״ – באיזו קבוצה כדאי לו לחתום. זה התחיל מפאריז סן ז׳רמן, שעל זה הטלתי איסור מוחלט כי כסף קטארי וגם יש להם ד.נ.א של לוזרים, עשה סיבוב קצר בנאפולי, חתם לרגע באשדוד (אל תשאלו), עשה גיחה למילאן, ישב על הספסל של ריאל מדריד והשבוע הוא החליט: סיטי.
אבא, החלטתי. אני אהיה שחקן במנצ׳סטר סיטי.
ואני ידעתי שהגיע הרגע שממנו חששתי מהיום שהוא נולד: הרגע הזה שבו יישבר לו הלב.
הוא לא רע בכדורגל, הילד שלי. הוא אמנם חושב שהוא מינימום רונאלדו, אבל יש לו מיקום טוב ובעיטה טובה והוא מתאמן הרבה. לצערו הענק הוא קיבל את הגנטיקה של אבא שלו, מה שהופך אותו למגושם בהרבה מהממוצע, אבל הוא מספיק טוב בשביל שיתקשרו אליו אחרי הצהריים ויזמינו אותו לשחק עם החבר׳ה. וזהו. שם זה עוצר. התחנה הבאה של להיות שחקן החודש של חוג ״גיל גול״ אינה, למרבה הצער, מנצ׳סטר סיטי.
אפילו לא מנצ׳סטר יונייטד, מה שקצת מצער אותי בתור אוהד הקבוצה הזו, כי במצבם אני חושב שאפילו הוא היה יכול לעזור להם.
זה לא משנה אם יש או אין לו את הנתונים. זה לא משנה אם יש או אין לו כשרון ברגליים. אבל השבוע הוא שאל אותי – בתור פרשן ספורט לשעבר, חלילה בתור אבא שלו – בכמה אני מעריך את הסיכויים שלו לחתום שם.
וזה היה הרגע הראשון בחיי שבו לא ידעתי מה לענות לילד שלי.
הוא לא אשם שהוא רוצה למנצ׳סטר סיטי. הוא הגיע לשם תוך שלוש עונות בפיפ״א, שזה, אם לא ידעתם, חתיכת הישג מרשים. הוא היה כשרון עולה בליגה השלישית הוירטואלית באנגליה ותוך שלוש עונות כבר נכנס לרוטציה של פפ גווארדיולה. זה הישג מרשים. הוא גאה בו מאוד. ובלי שום קשר לפיפ״א, יש לו אבא שאומר לו מגיל אפס שחלומות צריך להגשים. שאין שום דבר שיכול לעצור אותו. שמה שהוא רוצה, זה מה שהוא יהיה.
חוץ משחקן במנצ׳סטר סיטי.
את החלום הזה לא ראיתי מגיע.