אני רוצה לספר לכם על נורית פייגה.
עד אתמול לא הכרתי את נורית פייגה. זאת אומרת, כבר נפגשנו פעם, מסתבר, אבל הפגישה הייתה כל כך כאוטית ורגשית שלא זכרתי אותה בכלל. ולמרות שנפגשנו שוב רק אתמול ולא זיהיתי אותה והיא הייתה צריכה להציג את עצמה שוב, נורית פייגה היא האישה שבשבילה אני כותב ספרים.
ולא ידעתי את זה עד שנפגשנו.
אולי השם שלה מצלצל לכם מוכר מאיפשהו, ואולי אתם מכירים את הסיפור שלה, ואולי, כמוני, אחרי ה-7.10 אתם כבר לא יכולים להכיל יותר סיפורים והכל מתערבב, אבל נורית פייגה היא אלמנתו של ד״ר מיכאל פייגה, שנרצח בפיגוע בשרונה. הם ישבו ביחד לאכול ארוחת ערב, דיברו על החתונה של הבת שלהם גלית שהתקרבה, ביקשו חשבון, החשבון לא הגיע במשך עשר דקות מאוד גורליות, וכשסיימו לשלם התחילו היריות. מיכאל נורה בגב כשניסה להגן על אשתו ומת במקום. עוד שלושה בני אדם נרצחו בפיגוע הקטלני בשרונה ו-21 נפצעו, ואני זוכר שהפיגוע הזה זעזע את עולמי כי הייתי ממש לא רחוק משם, ממש כמה רחובות, ובכל פעם שעולה המחשבה ״זה הייתי יכול להיות אני״, מחשבה שכל ישראלי מכיר אותה היטב, היא מאוד מטלטלת.
אבל זו לא הסיבה שאני מספר לכם על נורית פייגה.
לפעמים זה נראה מטופש ומי בכלל צריך את זה, ואז אני נזכר
יש משהו לא הוגן בלספר זוג באיך סיפור האהבה שלהם נגדע באופן טרגי, כי באמת שיש להם סיפור אהבה יפה כל כך, וד״ר מיכאל פייגה היה חוקר מבריק באוניברסיטת בן גוריון שהנצחתו גם גדולה וגם מוצדקת וקראתי את כל המילים היפות שאמרו עליו כל כך הרבה אנשים ומספיק לראות את המבט בעיניים של נורית כשהיא מדברת עליו גם כמעט עשור אחרי כדי שהלב יתכווץ מהבנה איזו אהבה גדולה הייתה שם ולהרגיש את הצער העמוק על לכתו גם מבלי להכיר אותו.
אבל זו עדיין לא הסיבה שאני מספר לכם על נורית פייגה.
הסיבה שאני מספר לכם על האישה המקסימה הזו הוא שהיא באה אתמול להרצאה שלי בספריה ברמת גן.
הרצאות בספריות הן דבר מוזר למדי, אני מדה. אני יודע שנהוג לספר על אולמות הסולד אאוט ולכתוב תנק יו רמת גן, אבל האמת היא שמעולם לא חוויתי אולם מלא בספריה. רוב הזמן זה בגלל שבספריות אין אולמות בכלל, ובשאר הזמן זה בגלל שעם כל הכבוד לספרים המצליחים שלי, כמה אנשים כבר יגררו את עצמם בעשר בבוקר ביום סוער מאין כמוהו כדי לשמוע אותי. בתחילת הדרך שלי היו מגיעים שניים (אין דבר מביך יותר מהרצאה לשניים) או לא מגיעים בכלל, אבל היום כבר באים, ברוך השם, וגם אם לא מחכים לי בחוץ בצרחות ומבקשים שאחתום על הספרים ועל גופם החשוף, כבר מגיעים כמות יפה של אנשים, כמה עשרות בודדות, מספיק בשביל שתהיה הרצאה כיפית וטובה שתצדיק את זה שאנשים יצאו בכפור הזה החוצה.
אבל אחרי הרבה שנים שהתבאסתי שאין ולא יהיו לי תמונות מרהיבות לסטוריז מהרצאות, השיעור הכי חשוב שלמדתי הוא שזה לא משנה כמה אנשים מגיעים, אלא מי מגיע.
שאלתי אם מישהו קרא את הספר או שמע על הספר או יודע מי אני בכלל או לאיזו הרצאה הוא הגיע – סדרת שאלות לגיטימית לחלוטין בהרצאה בספריה, תסמכו עלי בעניין הזה – ונורית הרימה את היד וביקשה את זכות הדיבור.
אין דבר יותר מדהים ומסתורי בעיני מאשר לשבת ולכתוב בבית קפה ברעננה ב-2015 ספר שנדמה לך שהוא רק בשבילך ואיש מלבדך לא יתעניין בו לעולם, ושנתיים אחר כך, על מטוס בדרך ליוסטון, יסתבר שאלה המילים המדויקות של אישה ש מעולם לא פגשת הייתה צריכה
״אני רוצה לספר לכם משהו על הספר הזה״, היא פתחה ופנתה לכל הקהל ולחלוטין גנבה לי את ההצגה ואין לי מספיק מילים להודות לה על זה. ״לא הצלחתי לחזור לקרוא אחרי הפיגוע. בכלל. לא קראתי, לא צחקתי, כלום. והייתי לקראת טיסה ליוסטון לפעילות לזכרו של מיכאל וחשבתי לקחת איתי איזה ספר לטיסה ואמרתי ׳בשביל מה? אני לא קוראת׳. בבוקר הטיסה באה אלי חברה עם הספר הזה ואמרה לי ׳חשבתי עלייך כשקראתי אותו. אני חושבת שהוא יעשה לך טוב׳״.
אני רוצה רגע לעצור ולהגיד איזו סיטואציה מופרכת זאת שיש אישה שאיבדה את בעלה וחברה שלה קוראת ספר וחושבת שהוא יעשה לה טוב, ואיזו סיטואציה מופרכת זו בריבוע שזה הספר שלי.
אוקיי. חוזרים לסיפור.
״לקחתי אותו איתי לטיסה ואמרתי לעצמי ׳זה רק למקרה שיבוא לי לקרוא, אבל לא יבוא לי, כי אני לא קוראת׳״, היא המשיכה מול הקהל שבאמת מאוד התרגש מהסיפור הזה, וגם אני, כמובן. ״ובכל זאת היה לי מאוד משעמם וזו טיסה מאוד ארוכה, אז פתחתי אותו, ואני זוכרת שכבר בעמוד הראשון צחקתי, ולא צחקתי מאז שמיכאל נרצח. זה היה מדהים. והמשכתי לקרוא ופשוט בלעתי את הספר וצחקתי כל כך במטוס והטיסה הזאת, שכל כך פחדתי ממנה, עברה לי כל כך בנעימים ובכיף ולא הרגשתי אותה בכלל״.
אני רוצה להגיד משהו על כתיבה. אני באמת חושב שכתיבה היא הדבר המופלא בעולם והקסם הכי גדול שיש. אני חושב שכל מי שלא כותב מפסיד, והנה למה: כי אין דבר יותר מדהים ומסתורי בעיני מאשר לשבת ולכתוב בבית קפה ברעננה ב-2015 ספר שנדמה לך שהוא רק בשבילך ואיש מלבדך לא יתעניין בו לעולם, ושנתיים אחר כך, על מטוס בדרך ליוסטון, יסתבר שאלה המילים המדויקות של אישה שמעולם לא פגשת הייתה צריכה.
וזה קרה לי כל כך הרבה פעמים מאז עם כל כך הרבה אנשים, ועדיין אין לי שמץ של מושג איך הקסם הזה עובד ומה הוראות ההפעלה שלו.
כשתקראו את ״חף משפע״ תגלו שלקח לי המון המון זמן להאמין שיש עולם שמעבר. שהיקום באמת לפעמים שולח לך אנשים או מסרים. וגם אם הוא לא עובד כמו שמספרים שהוא עובד, ועל כך בספר עצמו, אני חושב שאני אסתכן בלצאת רוחניק ולהגיד שהאישה הזאת הגיעה כדי להזכיר לי למה אני עושה את מה שאני עושה, כי אני מודה שבחודשים האחרונים כבר שכחתי קצת.
ונהיו כל כך הרבה ערבים שבהם ישבתי על הספה ותהיתי, לבד או עם רותם, אם יש בכלל תוחלת לכל זה. בשביל מה אני צריך את זה. אם הספר ימכור או לא ימכור. ומה יקרה אם לא. ושצריך אסטרטגיה. וטקטיקה.
ושכחתי את הלב של כל הדבר.
ושכחתי שזה קסם.
ולקסם אין שום אסטרטגיה וטקטיקה. זה או שאנשים צריכים את המילים שלך, או שלא. זה הכל. ועל זה אין תשובה עד שהספר יוצא. ולפעמים גם אחרי שהוא יוצא. ֿ
ואתמול קיבלתי תזכורת למה אני עושה את מה שאני עושה. וגם אם יש אנשים שחושבים שזה מטופש או לא חושב או ״רק סופר של ספרים קלילים״, זו הייתה תזכורת שכל אחד צריך למצוא את המקום שלו בעולם ולעשות את מה שהוא יודע ויכול לעשות, ופשוט להמשיך לעשות את זה.
ואם יש לך מזל, יום אחד תבוא בגשם סוער אישה להרצאה ברמת גן, מכל המקומות, ותזכיר לך בדיוק למה אתה עושה את מה שאתה עושה.
איך מקבלים עוד ממני?
מצטרפים לקבוצת הוואטסאפ השקטה שלי
ומקבלים את הטור השבועי, עדכונים בלעדיים, הנחות שוות ותרגילי כתיבה ישר לטלפון שלכם
וגם נהנים ממשלוח חינם עד הבית
נרשמים לתוכנית הליווי הדיגיטלית שתלמד אותך לתכנן את הספר שלך בשישה שבועות בלבד
מקשיבים לפודקאסט ״מדברים כתיבה״
בינתיים אנחנו במקום השני בהאזנות בקטגוריה שלנו, אבל איתך ניקח את המקום הראשון
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, הטבות ושלל טקסטים משובחים
למה שלא תקראו עוד משהו?
רודף חלום
״נו״, סימסה לי חברתי הטובה שמכירה אותי מאז שהייתי בן 18 אחרי ששלחתי לה תמונה של 1,019 ספרים שתקועים לי באמצע סלון הבית שלי, ״אתה מתרגש?״.
״לא״.
״אז תתרגש!״, היא ציוותה עלי. ״הספר שלך פה! זה יום מרגש! למה אתה לא מתרגש?״.
״כי יש לי 1,019 ספרים תקועים באמצע הסלון״.
״זאת סיבה לא להתרגש?״.
״כשהם יהיו בתוך ה-1,019 מעטפות שהם צריכים להיות בהן אני אתרגש״.
״אתה יודע משהו? אם העומר שאני הכרתי שחלם להיות סופר ולכתוב היה מדבר איתך עכשיו, אני די בטוחה שהוא היה מוריד לך סטירה עכשיו״.
היא צודקת, כמובן. לא לגבי הסטירה, כי באמת, אני מכיר קצת את העומר הוא ולהרביץ הוא באמת לא יודע, אבל לגבי ההתרגשות. העומר ההוא באמת היה מתקשה להבין את העומר הזה, שמסתכל על 1,019 עותקים של הספר החדש שלו ובמקום לקפוץ מאושר מסתכל על כל העסק בעיניים עייפות ואיך לארגן את המשלוחים ביעילות.
זה לא היה ככה פעם. בזה אני בטוח. למעשה, בפעם הראשונה שפרסמו טור שלי בידיעות אחרונות, בגיל 22, לא ישנתי כל הלילה שלפני מרוב התרגשות.
בין אלי לירדן
מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
זה מוזר, האמת, כי כדי לנסות ולחיות חיים אפשר לקרוא להם – נגיד, בהגדרה מאוד רחבה – שפויים עשיתי לי מנהג לחשוב על החטופים כמה שפחות, לא לצפות בלוויות ולהתעסק בענייני כמה שרק אפשר.
ובכל זאת, מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
אני לא אגזים אם אגיד שקראתי את ההספד שלו ארבעים פעם. אולי יותר. משהו בטקסט הזה מושך אותי אליו שוב ושוב ושוב, ואם הייתי אדם דתי הייתי אומר שאני נושא אותו איתי כמעט כמו תפילה. זה הספד כל כך מלא אהבה וגעגועים שמביא אותי לדמעות בכל פעם, ובכל פעם שאני מרגיש שקצת קשה לי אני מרגיש איזה צורך לקרוא אותו כדי לתת לעצמי פרופורציות או, במהלך שאני עדיין מתקשה להסביר אותו לעצמי אבל זה מה שהוא, לתת לעצמי תקווה.
כן, אמרתי תקווה.
פיכוח נפש
״נו״, שאל אותי עודד מנשה בחצי החיוך המפורסם שלו בראיון שעשיתי אצלו השבוע, ״אז מה אתה אומר, עומר, התפכחת?״.
במאמר מוסגר אני רוצה להגיד שכבן אדם בן 40 שגדל על עודד מנשה בערוץ הילדים העובדה שהוא מדבר איתי על פוליטיקה וביבי והחטופים ולא אומר לי להרים ידיים, שזה הדבר היחיד מבחינתי שעודד יכול להגיד, היא חתיכת מיינד פאק לא נורמלי. אני מבין שעודד התקדם ואני מבין שאני כבר לא בן שמונה והוא היה מראיין חד ומקצועי, פשוט יש דברים שקשה להשלים איתם.
אני רוצה להגיד שזה היה רק טיפה פחות מיינד פאק מלנהל שיחה פוליטית עם ציפי שביט במונית. היא אחלה בן אדם ויש לה דעות פוליטיות מאוד מעניינות ואני מעריך אותה מאוד, אבל כל השיחה הסתכלתי עליה מדברת וחשבתי ״עזבי את ביבי, מתי כבר שרים את כולם הלכו לג׳מבו, ציפי?״.
סיבה למסיבה
אף פעם לא עשיתי מסיבה.
כאילו, אתם יודעים, עשיתי אחת בגיל שש וגם בר מצווה הייתה לי, אבל מסיבה שלא ההורים שלי ארגנו? אף פעם. בחיים לא. אין סיכוי.
למעשה, אם תשאלו אותי מי האנשים שאני הכי מקנא בכם, אני אענה לכם בכל הכנות שאלה אנשים שמסוגלים לשלוח הודעה שכתוב בה ״סגרתי שולחן בפאב מעשר עד ארבע, אשמח אם תבואו לחגוג איתי את יום הולדתי״. כמה אומץ ותעוזה צריך בשביל לשלוח כזאת הודעה.
אני מדמיין אותי יושב בשולחן בפאב. לבד. מסתכל על הטלפון. בשעה השישית, אחרי כמה הודעות מתנצלות של אנשים שכתבו לי שהם דווקא ממש רצו לבוא אבל, אה, הם אנשים שפויים ונורמליים ולמה שהם יצאו מהבית, ועוד כמה אנשים שפשוט לא הגיעו, אני אבין את הרמז הדק ואלך הביתה שיכור וגלמוד. הסוף.
יום הולדת שמח, עומר.
זו הסיבה שבגללה אני כותב
אני רוצה לספר לכם על נורית פייגה.
עד אתמול לא הכרתי את נורית פייגה. זאת אומרת, כבר נפגשנו פעם, מסתבר, אבל הפגישה הייתה כל כך כאוטית ורגשית שלא זכרתי אותה בכלל. ולמרות שנפגשנו שוב רק אתמול ולא זיהיתי אותה והיא הייתה צריכה להציג את עצמה שוב, נורית פייגה היא האישה שבשבילה אני כותב ספרים.
ולא ידעתי את זה עד שנפגשנו.
16 מחשבות על הכבש השישה עשר
א. ״עומר?״.
״נכון״.
״מדבר הרב ראובן. יש לנו כנס גדול של רבנים מחתנים בעוד חודש, ורצינו שתבוא לדבר איתנו על יהדות״.
שום מילה במשפט הזה לא הגיונית, ולכן כשהוא סיים אותו שאלתי אותו אם הוא התבלבל במספר ואם הוא בטוח שהוא הגיע לעומר הנכון.
״אתה העומר ברק שכתב את הפוסט ׳אני יהודי׳, נכון?״.
פאק. זה נכון.
ב. אני שונא את הפוסט הזה. מהמון סיבות. אם אתם לא יודעים על איזה פוסט מדובר, תחילתו בקצת אחרי אוקטובר, כשהגיע לעיני הסרטון של אחת ממפלצות הנוח’בה מתקשר לאביו המפלצתי והגאה וצורח לתוך הטלפון הסלולרי ‘אבא! רצחתי עשרה יהודים!’. הסרטון הזה, והעיניים רוויות השנאה והשמחה האדירה שבו, גרמו לי להבין שלא משנה כמה מסובכת ולרוב גם לא קיימת מערכת היחסים שלי עם היהדות, אם הסכין הזו תגיע אלי, אני ארצח כיהודי. וזה גרם לי לתהות – בקול רם ובפייסבוק – אם אולי אני צריך להיות יותר יהודי גם בחיי. זה פוסט של 300 מילה, שמלוות וידאו שלי מדליק נרות שבת עם ילדי ואף אחד מאיתנו לא יודע מה לברך, אז בירכנו את הברכות של חנוכה, שיהיה. לחצתי על פרסם וכמנהגו של האינטרנט לפעמים, מה שקרה אחר כך ידהים אתכם.
ג. הפוסט הזה, כפי שאולי אפשר להבין, התפוצץ. אנשים התקשרו אלי בעיניים דומעות. רבנים מכל הארץ כתבו לי. הוזמנתי לכל כך הרבה ארוחות שבת עד שעשיתי חישוב, ואם הייתי נענה לכל ההצעות שקיבלתי במהלך השבוע אחרי הפרסום שלו היה לוקח לי 11 שנים וחצי כדי להגיע לכולם. כל ערוץ טלוויזיה התקשר. הוזמנתי לשלושה דיונים בכנסת. הלשכה של ראש הממשלה התקשרה. חוויתי כבר כמה טירופים סביב פוסטים במהלך חיי, אבל כזה דבר עוד לא היה.