בסוף ההרצאה היה תור לחתימות.
לא ארוך מאוד, לא שלושה רחובות כמו התור האגדי של דאגלס אדאמס, אבל וואלה, תור. אמיתי כזה.
אנשים עומדים בשורה מהשולחן ועד האות מ׳ בספרות מקור. תור. כדי לקנות ספר ולקבל הקדשה.
בואו אני אגלה לכם משהו על הרצאות שלי: אין בהן תור בדרך כלל.
וכשאני אומר בדרך כלל, אני מתכוון אף פעם.
אני לא אומר את זה בטון מסכן. אלה פשוט העובדות. בהרצאה טובה עד לא מזמן היו שבעה אנשים, אם בכלל היו, אני אפילו לא הבאתי ספרים כי התפדחתי למכור אותם וחשבתי שזה לא לכבודי, ובסוף בדרך כלל חיכתה לי איזו קשישה תורנית כדי לשאול אם אולי במקרה יש לי את הטלפון של אשכול נבו. פעם מישהי גם חיכתה לי עד סוף ההרצאה רק כדי לייעץ לי להוסיף הומור לספרים שלי. חייכתי ואמרתי לה תודה רבה על העצה הנהדרת. היא אמרה לי ״כדאי לך. אולי אז מישהו יכיר אותך״. אחר כך ארזתי את הדברים שלי והלכתי לבכות – בהומור, כמובן – באוטו כל הדרך הביתה.
מי ידע שככה נראית הצלחה. ההרצאה במודיעין
פעם, כשרק התחלתי, חלמתי על היכל התרבות.
טוב, זה לא נכון.
פעם כשרק התחלתי הייתי כל כך. מלא בעצמי שחשבתי שזו לא תהיה בעיה למלא את היכל התרבות. שזה הרף התחתון של ההצלחה שלי, אבל שכל אחד צריך להתחיל מאיפשהו. אחר כך סולד אאוט במדיסון סקוור גארדן. אחר כך אני לא יודע מה היה, ככל הנראה איבדתי הכרה מרוב שתן שעלה לי לראש.
אני עושה הרצאות כבר שמונה שנים. לפעמים באים שבעה. לפעמים שלושה. פעם הגיעו 14 נשים בטבריה וחשבתי שהנה עליתי על הגל, ואז התברר שהן טעו בחדר. ומדי פעם הייתי חולם בשקט באוטו על היכל התרבות או איזה בית ציוני אמריקה ומתעורר מול אולם ריק בערד וספרנית מתנצלת שאומרת לי שהיא לא מבינה מה קרה כי נרשמו שישה להרצאה, ואיזה מוזר זה שאף אחד לא בא.
היו כמה שנים שהייתי מתוסכל מזה. אחר כך התרגלתי. ככה זה. איט איז וואט איט איז. אתה בא, יש שני אנשים וחתול, בכל זאת מבקשים ממך לדבר למיקרופון כי אחת מהן עם מכשיר שמיעה, זה מביך לכל הנוגעים בדבר, לפעמים אתה מדמיין שאתה במדיסון סקוור גארדן כדי לעבור את הערב, אומר לילה טוב ויודע שזה כבר לא יקרה במציאות הזאת.
אבל אז המציאות קצת השתנתה.
אין לי שום הסבר לזה, אבל משהו קרה בשנה האחרונה. אולי בחסות כל הדברים האיומים שקורים פה יותר אנשים התחברו לכתיבה שלי, אולי סתם כי אני כותב 15 שנה בפייסבוק ומתישהו מישהו היה צריך לקרוא את זה, ואולי אחרי שני ספרים וסדרה וסרט פתאום מישהו מגלה שאתה מקיים, הפייסבוק שלי זינק למעלה.
ופתאום הגיעו 17 איש להרצאה. עבורי זה היה כמעט פול האוס. אחר כך 24. אני זוכר, כי ממש שפשפתי את העיניים וספרתי אותם.
ואתמול נסעתי למודיעין, וכל הכסאות היו מלאים.
אף פעם לא ראיתי הרצאה שלי בספריה עם כל הכסאות מלאים.
למעשה, אני כל כך מורגל בלדבר לכסאות ריקים עד שממש לא ידעתי מה לעשות ברגעים הראשונים.
אז דיברתי בלי הפסקה, שזה מה שאני תמיד עושה כשאני נבוך.
למרבה המזל, זה בדיוק מה שצריך לעשות בהרצאות.
ובערך שלושת רבעי שעה מתחילת ההרצאה התפשטה לי פתאום איזו תחושה חזקה בבטן שמעולם לא הרגשתי קודם.
אני יודע מה אתם חושבים: סרטן. או אלצהיימר. או כיב קיבה. אבנים בכליות אולי. מה שזה לא יהיה, עומר, אתה חייב לבדוק את זה.
אבל אם אני לא טועה, ואני בהחלט מגייס כאן את כל הידע הרפואי שלי, התחושה החמימה הזאת שהתפשטה לי בבטן הייתה מה שהלקסיקון הרפואי היה מכנה בפשטות: סיפוק.
בחיים שלי לא חשבתי שליד התמונה של ״הצלחה״ במילון הפרטי שלי תהיה הרצאה מול שישים איש במודיעין. אם הייתם שואלים את האני בן ה-24 הוא היה נוחר בבוז כל כך חזק עד שכולנו היינו עפים אחורה מההדף
אולי עכשיו תגידו יאללה יאללה. חמישים איש. גג שישים. אפשר לחשוב, מי ישמע איזה הישג. איפה אתה ואיפה המדיסון סקוור גארדן, חביבי. ובימים כתיקונם אולי הייתם צודקים, אלא שיחד עם הסיפוק התפשטה בי עוד תחושה: שפה, ממש פה, אני רוצה להיות עכשיו. ואני לא צריך לדמיין כלום.
בחיים שלי לא חשבתי שליד התמונה של ״הצלחה״ במילון הפרטי שלי תהיה הרצאה מול שישים איש במודיעין. אם הייתם שואלים את האני בן ה-24 הוא היה נוחר בבוז כל כך חזק עד שכולנו היינו עפים אחורה מההדף.
למעשה, האני בן ה-24 היה מסתכל עלי, מגחך וחושב לעצמו ״וואו, איזה לוזר״.
וממרום גיל ארבעים וכמעט אחת, כל מה שבא לי לעשות זה ללטף אותו, לתת לו יד ולהגיד לו ״תסתכל, ילד, כי ככה נראה נצחון אמיתי״.
הוא עדיין שם, הילד הזה. לפעמים אני ממש מרגיש אותו בועט לי בבטן ואומר לי ״נו! בוא נעשה דברים גדולים! בוא נכבוש את הוליווד!״!. ואז אני נזכר שלפני שנתיים הטיסו אותי עם הסרט שלי לפסטיבל סרטים בשיקגו במחלקה ראשונה, לא פחות ולא יותר, ובכל זאת אחרי 11 שעות טיסה ירדתי עם גב שבור לחלוטין והבנה – עצובה למדי – שזה באמת כבר לא בשבילי. המטוס הזה כבר יצאה מהתחנה. ואני לא חושב שאני רוצה – או יכול, בהתחשב במצב הברכיים העגום שלי – לרדוף אחריו.
אחרי שלוש שנים של קורונה ועוד שנה וחמישה וחודשים של מלחמה איומה שמי יודע מתי היא תיגמר, החלומות שלי אחרים לגמרי. תנו לי ילדים בריאים, אף קרוב משפחה לא חטוף, מספיק כסף לאוכל ושכר דירה ואיזו חופשה מדי פעם וזהו. זו לא איזו צניעות מעושה ומזויפת, זה פשוט מספיק לי, ובחיי שאני מופתע מזה בדיוק כמוכם.
אבל מה שגיליתי בגילי המתקדם הוא את שתי המילים הקסומות ביותר בשפה העברית: ״מספיק לי״.
כשאני יודע להגיד ״מספיק לי״, אני לא צריך לרדוף אחרי שום דבר. אני יכול לעבוד חצאי ימים, לבלות – אוקיי, מילה קצת גדולה, אבל ממש להיות איתם באותו בית – עם הילדים שלי בכל צהריים שהם איתי ולהכין להם ארוחה חמה, לבלות עם האישה האהובה שלי ערב ביחד ולהסכים עם עצמי שמה פעם נראה לי קטן וחסר משמעות נראה לי היום גדול מאוד.
הכי גדול שרק אפשר.
למעשה, זה ממש נראה לי כמו החיים שאני רוצה לחיות.
באוטו בדרך חזרה ירדו לי דמעות של שמחה. באמת. כי אני מודה, אחרי כמה שנים כאלה כבר חשבתי שזה לא ישתנה אף פעם, ולנצח אני אדבר אל מספר חד ספרתי של אנשים שאיש מהם לא יודע אפילו איך קוראים לי והגיע רק כי הסתדר לו ביומן והאלטרנטיבה הייתה תור בקופת חולים. ושום דבר רע, כנראה, לא נמשך לנצח, אם רק ממשיכים להאמין שיהיה טוב וממשיכים להאמין שאולי בהרצאה הבאה מישהו בכל זאת יבוא.
ואז גם הולכים להרצאה הבאה, למרות שממש לא מתחשק. הללכת זה החלק החשוב באמת.
ותסלחו לי על הצרפתית שלי, אבל אני קרעתי את התחת על השישים אנשים האלה במודיעין. זו האמת. רובם המכריע בא כי הוא קורא אותי בפייסבוק, ואתם יודעים, מישהו צריך לכתוב את כל הפוסטים האלה. חלקם באו בעקבות הספרים, ומה אני אגיד לכם, אלה לא כותבים את עצמם. היום אני כבר יודע שאנשים לא באים במאסות כמו שתמיד חשבתי ודמיינתי, אלא אחד אחד, בן אדם בן אדם, וכל אחד הוא עולם, וכל הפסקה הזו היא קלישאה אחת גדולה ותאמינו לי שאני מודע לזה, אבל מה אני אעשה שככה אני מרגיש.
לפעמים, כנראה שאפילו יותר באזור מודיעין רבתי, מרגישים כמו קלישאה. אין מה לעשות.
אז בתמונה הזאת אתם רואים תור.
לא ארוך מאוד. לא שלושה רחובות כמו התור האגדי של דאגלס אדאמס. אבל וואלה, תור. אמיתי כזה, כדי לקנות ספר ולקבל הקדשה.
ובחיי שלא היה לי מושג, אבל זה באמת כל מה שרציתי בחיים.