מתחילת המלחמה תהיתי מי האנשים האלה.
לא בזלזול ולא בהתנשאות, חלילה. להיפך, אני חושב שמצעד הדגלים לכל חטוף וחטופה שחזרו הביתה היה מקסים ומרגש ומפעים, אבל ביני לביני תהיתי מי האנשים שיש להם זמן וחשק וכוח ואנרגיות וצורך ללכת ולעמוד ברחוב עם כל כך הרבה אנשים אחרים.
אם יש דבר שאני יודע על עצמי בוודאות, הוא שאני לא האנשים האלה.
אני לא גדול בהפגנות, לא גדול בציוניות, לא גדול בישראליות מתפרצת והכי לא גדול בשכם אל שכם. למעשה, שאיפת חיי הכמוסה היא שכולנו נהיה קצת יותר אמריקאים, שכל אחד ישמור את הדעה והזיעה שלו לעצמו, יקח שני צעדים הצידה ושני צעדים אחורה ויעמוד מאחורי קו צהוב דמיוני.
ואז 21 חיילים.
והאוטו שלי עצר מולם בחריקת בלמים.
רס״ן איליי לוי ז״ל (צילום: אלבום פרטי)
אני בכוונה אומר ״האוטו שלי״, כי עד עכשיו זה מרגיש לי כמו חוויה חוץ גופית. בדרך הארוכה המובילה לקרית שאול ראיתי אלפי האנשים האלה עם דגלים, ופתאום, משום מקום, כל הגוף שלי זעק רק דבר אחד: את הרצון לעמוד איתם.
הידיים שלי שברו ימינה לחנייה. הילדים שלי, שהיו איתי באוטו, נבהלו קצת. הייתי אומר שהם חשבו שאבא שלהם השתגע, אבל לדעתי הם אוחזים במחשבה הזו כבר כמה חודשים טובים. בחוץ ירד גשם זלעפות. חיפשתי מקום להניח את האוטו במפרץ המלא עד אפס מקום, ומשום מקום הגיע איש עם דגל, סימן לי לפתוח את החלון, הצביע על האוטו שלו, אמר לי ״תחסום אותי״ והלך.
פשוט נתן לי לחסום אותו והלך.
באלוהים, מי האנשים האלה?!
הלבשתי את הילדים במעילים. כל אחד קיבל מטריה. הם נראו מבולבלים, אבל לא יכולתי להסביר כי הרגליים שלי פשוט משכו אותי לשם.
נעמדנו רחוק מכל החבורה. אנשים סימנו לי להתקרב. מישהי נחמדה הגישה לשני הילדים שלי דגל ואמרה ״יש לנו מספיק, קח, שיהיה לילדים״. רציתי לענות לה, אבל במקום מילים יצאו לי דמעות, כי זו הייתה הפעם הראשונה מאז תחילת המלחמה שהבנתי מה אני מרגיש: לבד.
כל כך לבד.
אני לא מתכוון לבד ברמה האישית. ברוך השם יש לי שני ילדים שכל רגע שאחד מהם לא צריך ממני משהו זה בונוס, וברוך השם יש לי את רותם שהיא חבילת הפרימיום והדלקס של כל מה שאדם יכול לרצות בחייו.
אבל ברמה הלאומית, אני לבד.
המדינה נטשה פה ב-7.10. אתם מרגישים את זה טוב כמוני. אני לא מדבר רק על היום השחור עצמו, אלא גם על הימים שבאו אחריו, שבהם המדינה עשתה מאמץ אדיר לגרום ליותר ויותר אנשים להבין עד כמה הם לבד.
זה לא עניין של ימין או שמאל או כן ביבי או לא ביבי. הנה, רק אתמול קראתי על גדוד נח״ל שנכנס לעזה והשאיר את כל הציוד האישי שלו – טליתות, תפילין, אוזניות יקרות, טלפונים – באיזה מחסן נעול בבסיס צאלים. המחסן נפרץ. הדברים כולם נגנבו.
צה״ל הודיע בתגובה רשמית שהוא אינו אחראי.
צבא הגנה לישראל, שבבסיסו נשארו הדברים, שהחיילים שהדברים האלה שלהם נכנסו לפאקינג עזה בשביל לשמור על החיים של כולנו וכל מה שהוא היה צריך לעשות זה לשמור להם על האוזניות המחורבנות, התנהג כמו אחרון החניונים התל אביביים והגיב במשיכת כתפיים.
מישהו בטוקבקים כתב ״אם על אוזניות הם לא יודעים לשמור, איך הם ישמרו עלינו״, ואני רק הרגשתי את הבור של הלבד הזה הולך ומעמיק.
ואז המכוניות הגיעו, ושרשרת דגלים אנושיים שמקום תחילתה אינו ידוע וסופה ממש בחלקת הקבר הטרייה הרכינה ראש ועמדה דום ועידו ואילה אפילו הצדיעו והסתכלתי מסביב על כל הסיטואציה האיומה והיפה הזאת, ולראשונה מאז שהנוח׳בה חצו את הגדרות כאילו הן לא שם הרגשתי סוף סוף את מה שכבר חשבתי שאבד לנצח: חלק ממשהו גדול יותר
ולא שהוא לא היה חפור היטב קודם. אני קורא כל כתבה על כל עצמאי שהמדינה נטשה אותו ונשבר לי הלב, כי גם אני עצמאי שננטש בגל הקודם של הקורונה. ביטוח לאומי הולך ומתגלה כתרמית פירמידה שאינה מבטחת שום דבר אף פעם. אני לא רוצה לפתוח דיון על התקציב, אולי חלק מכם חושבים שהוא טוב, אבל כשמדינה מחליטה להשאיר את המשרד לעניינים אסטרטגיים של גילה גמליאל – ואת גילה גמליאל באופו כללי – ולקצץ בחינוך ובבריאות ובתרבות זה גורם לי להרגיש שהמדינה הזאת היא לא שלי.
ושאני לבד.
ואז הדגלים האלה. וההבנה הכל כך ברורה שאני לא יודע מי האנשים האלה, אבל אני כל כך רוצה להיות חלק מהם.
עמדנו שם בשקט. בכינו כולנו יחד על חייל שלא הכרנו, רס״ן איליי לוי, רק בן 24, הבן של אילנית ורענן ובן הזוג של נרי, שעליו אפשר להגיד בודאות שהוא לא השאיר אותנו לבד. הראיתי לילדים תמונה שלו בטוויטר צוחק, ואילה אמרה שהוא נראה חייל נחמד מאוד.
ואז המכוניות הגיעו, ושרשרת דגלים אנושיים שמקום תחילתה אינו ידוע וסופה ממש בחלקת הקבר הטרייה הרכינה ראש ועמדה דום ועידו ואילה אפילו הצדיעו והסתכלתי מסביב על כל הסיטואציה האיומה והיפה הזאת, ולראשונה מאז שהנוח׳בה חצו את הגדרות כאילו הן לא שם הרגשתי סוף סוף את מה שכבר חשבתי שאבד לנצח: חלק ממשהו גדול יותר.
זו כנראה קלישאה – אבל מה אכפת לי, זה הפייסבוק שלי – אבל להיות חלק משרשרת כזאת, ולראות את הילדים שלי משתלבים בה בכזו טבעיות, מבהירה לי בפעם המי יודע כמה שאולי אין פה מדינה, אבל יש פה אנשים.
ואני לא יודע אם היה נציג לממשלה בלוויה (חיפשתי, לא מצאתי את האינפורמציה הזאת), אבל אני כן יודע שהיו שם אלפי נציגים מישראל.
ושלמרות שחשבתי שזה השכול שמחבר בינינו, היום אני יודע שזה הרצון לחיות.
ולהרגיש שלמרות הכל, אנחנו איזה חלק מקולקטיב מתפקד.
וזה שהמדינה נטשה אותנו לא אומר שאנחנו נטשנו אחד את השני.
וברגע האמת, אנחנו, בניגוד אליהם, לא ניעלם.
ושכל כך הרבה מדברים על זה שאי אפשר לנצח את חמאס כי חמאס הוא רעיון, ובכן, מה אני אגיד, שיהיה בהצלחה איתנו. מבט אחד על שרשרת הדגלים הבלתי נגמרת הזאת תבהיר גם לאיש הסקפטי והפסימי ביותר במדינה שאנחנו רעיון מוצלח יותר, צודק יותר, אנושי יותר וטוב יותר.
כשהמכוניות סיימו לעבור חלק מהאנשים המשיכו לבית הקברות ואני הרגשתי שנתתי לילדים שיעור בציונות ואין צורך לתת להם גם דלקת ריאות. בדרך חזרה חיפשתי את האישה שהדגל שלה. היא שאלה אם יש לי דגל בבית. התביישתי להודות שלא. היא חייכה והתכופפה לילדים ואמרה ״תשמרו, שיהיה לכם״, והלכה.
על האוטו שלי נשען האדם שאמר לי לחסום אותו. ״סליחה״, מיהרתי אליו וחיפשתי את המפתחות. ״הכל בסדר״, הוא חייך והתרומם והניח לי יד על הכתף. ״כל הכבוד לך שבאת ככה עם הילדים״.
מתחילת המלחמה תהיתי מי האנשים האלה.
אבל יום יבוא, ואולי אני אצליח להיות הם.
איך מתחילים לכתוב?
הספר היחיד שהספר שלכם צריך עכשיו ב-59 ש״ח בלבד
תוכנית הליווי הדיגיטלית שתלמד אותך לתכנן את הספר שלך בשישה שבועות בלבד
הסדנה המובילה והגדולה בישראל לכתיבה בגוף ראשון
בינתיים אנחנו במקום השני בהאזנות בקטגוריה שלנו, אבל איתך ניקח את המקום הראשון
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, הטבות ושלל טקסטים משובחים
למה שלא תקראו עוד משהו?
רודף חלום
״נו״, סימסה לי חברתי הטובה שמכירה אותי מאז שהייתי בן 18 אחרי ששלחתי לה תמונה של 1,019 ספרים שתקועים לי באמצע סלון הבית שלי, ״אתה מתרגש?״.
״לא״.
״אז תתרגש!״, היא ציוותה עלי. ״הספר שלך פה! זה יום מרגש! למה אתה לא מתרגש?״.
״כי יש לי 1,019 ספרים תקועים באמצע הסלון״.
״זאת סיבה לא להתרגש?״.
״כשהם יהיו בתוך ה-1,019 מעטפות שהם צריכים להיות בהן אני אתרגש״.
״אתה יודע משהו? אם העומר שאני הכרתי שחלם להיות סופר ולכתוב היה מדבר איתך עכשיו, אני די בטוחה שהוא היה מוריד לך סטירה עכשיו״.
היא צודקת, כמובן. לא לגבי הסטירה, כי באמת, אני מכיר קצת את העומר הוא ולהרביץ הוא באמת לא יודע, אבל לגבי ההתרגשות. העומר ההוא באמת היה מתקשה להבין את העומר הזה, שמסתכל על 1,019 עותקים של הספר החדש שלו ובמקום לקפוץ מאושר מסתכל על כל העסק בעיניים עייפות ואיך לארגן את המשלוחים ביעילות.
זה לא היה ככה פעם. בזה אני בטוח. למעשה, בפעם הראשונה שפרסמו טור שלי בידיעות אחרונות, בגיל 22, לא ישנתי כל הלילה שלפני מרוב התרגשות.
בין אלי לירדן
מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
זה מוזר, האמת, כי כדי לנסות ולחיות חיים אפשר לקרוא להם – נגיד, בהגדרה מאוד רחבה – שפויים עשיתי לי מנהג לחשוב על החטופים כמה שפחות, לא לצפות בלוויות ולהתעסק בענייני כמה שרק אפשר.
ובכל זאת, מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
אני לא אגזים אם אגיד שקראתי את ההספד שלו ארבעים פעם. אולי יותר. משהו בטקסט הזה מושך אותי אליו שוב ושוב ושוב, ואם הייתי אדם דתי הייתי אומר שאני נושא אותו איתי כמעט כמו תפילה. זה הספד כל כך מלא אהבה וגעגועים שמביא אותי לדמעות בכל פעם, ובכל פעם שאני מרגיש שקצת קשה לי אני מרגיש איזה צורך לקרוא אותו כדי לתת לעצמי פרופורציות או, במהלך שאני עדיין מתקשה להסביר אותו לעצמי אבל זה מה שהוא, לתת לעצמי תקווה.
כן, אמרתי תקווה.
פיכוח נפש
״נו״, שאל אותי עודד מנשה בחצי החיוך המפורסם שלו בראיון שעשיתי אצלו השבוע, ״אז מה אתה אומר, עומר, התפכחת?״.
במאמר מוסגר אני רוצה להגיד שכבן אדם בן 40 שגדל על עודד מנשה בערוץ הילדים העובדה שהוא מדבר איתי על פוליטיקה וביבי והחטופים ולא אומר לי להרים ידיים, שזה הדבר היחיד מבחינתי שעודד יכול להגיד, היא חתיכת מיינד פאק לא נורמלי. אני מבין שעודד התקדם ואני מבין שאני כבר לא בן שמונה והוא היה מראיין חד ומקצועי, פשוט יש דברים שקשה להשלים איתם.
אני רוצה להגיד שזה היה רק טיפה פחות מיינד פאק מלנהל שיחה פוליטית עם ציפי שביט במונית. היא אחלה בן אדם ויש לה דעות פוליטיות מאוד מעניינות ואני מעריך אותה מאוד, אבל כל השיחה הסתכלתי עליה מדברת וחשבתי ״עזבי את ביבי, מתי כבר שרים את כולם הלכו לג׳מבו, ציפי?״.
סיבה למסיבה
אף פעם לא עשיתי מסיבה.
כאילו, אתם יודעים, עשיתי אחת בגיל שש וגם בר מצווה הייתה לי, אבל מסיבה שלא ההורים שלי ארגנו? אף פעם. בחיים לא. אין סיכוי.
למעשה, אם תשאלו אותי מי האנשים שאני הכי מקנא בכם, אני אענה לכם בכל הכנות שאלה אנשים שמסוגלים לשלוח הודעה שכתוב בה ״סגרתי שולחן בפאב מעשר עד ארבע, אשמח אם תבואו לחגוג איתי את יום הולדתי״. כמה אומץ ותעוזה צריך בשביל לשלוח כזאת הודעה.
אני מדמיין אותי יושב בשולחן בפאב. לבד. מסתכל על הטלפון. בשעה השישית, אחרי כמה הודעות מתנצלות של אנשים שכתבו לי שהם דווקא ממש רצו לבוא אבל, אה, הם אנשים שפויים ונורמליים ולמה שהם יצאו מהבית, ועוד כמה אנשים שפשוט לא הגיעו, אני אבין את הרמז הדק ואלך הביתה שיכור וגלמוד. הסוף.
יום הולדת שמח, עומר.
זו הסיבה שבגללה אני כותב
אני רוצה לספר לכם על נורית פייגה.
עד אתמול לא הכרתי את נורית פייגה. זאת אומרת, כבר נפגשנו פעם, מסתבר, אבל הפגישה הייתה כל כך כאוטית ורגשית שלא זכרתי אותה בכלל. ולמרות שנפגשנו שוב רק אתמול ולא זיהיתי אותה והיא הייתה צריכה להציג את עצמה שוב, נורית פייגה היא האישה שבשבילה אני כותב ספרים.
ולא ידעתי את זה עד שנפגשנו.
16 מחשבות על הכבש השישה עשר
א. ״עומר?״.
״נכון״.
״מדבר הרב ראובן. יש לנו כנס גדול של רבנים מחתנים בעוד חודש, ורצינו שתבוא לדבר איתנו על יהדות״.
שום מילה במשפט הזה לא הגיונית, ולכן כשהוא סיים אותו שאלתי אותו אם הוא התבלבל במספר ואם הוא בטוח שהוא הגיע לעומר הנכון.
״אתה העומר ברק שכתב את הפוסט ׳אני יהודי׳, נכון?״.
פאק. זה נכון.
ב. אני שונא את הפוסט הזה. מהמון סיבות. אם אתם לא יודעים על איזה פוסט מדובר, תחילתו בקצת אחרי אוקטובר, כשהגיע לעיני הסרטון של אחת ממפלצות הנוח’בה מתקשר לאביו המפלצתי והגאה וצורח לתוך הטלפון הסלולרי ‘אבא! רצחתי עשרה יהודים!’. הסרטון הזה, והעיניים רוויות השנאה והשמחה האדירה שבו, גרמו לי להבין שלא משנה כמה מסובכת ולרוב גם לא קיימת מערכת היחסים שלי עם היהדות, אם הסכין הזו תגיע אלי, אני ארצח כיהודי. וזה גרם לי לתהות – בקול רם ובפייסבוק – אם אולי אני צריך להיות יותר יהודי גם בחיי. זה פוסט של 300 מילה, שמלוות וידאו שלי מדליק נרות שבת עם ילדי ואף אחד מאיתנו לא יודע מה לברך, אז בירכנו את הברכות של חנוכה, שיהיה. לחצתי על פרסם וכמנהגו של האינטרנט לפעמים, מה שקרה אחר כך ידהים אתכם.
ג. הפוסט הזה, כפי שאולי אפשר להבין, התפוצץ. אנשים התקשרו אלי בעיניים דומעות. רבנים מכל הארץ כתבו לי. הוזמנתי לכל כך הרבה ארוחות שבת עד שעשיתי חישוב, ואם הייתי נענה לכל ההצעות שקיבלתי במהלך השבוע אחרי הפרסום שלו היה לוקח לי 11 שנים וחצי כדי להגיע לכולם. כל ערוץ טלוויזיה התקשר. הוזמנתי לשלושה דיונים בכנסת. הלשכה של ראש הממשלה התקשרה. חוויתי כבר כמה טירופים סביב פוסטים במהלך חיי, אבל כזה דבר עוד לא היה.