לכל זוג יש את סיפור ההיכרות שלו, אבל אני די בטוח שרק אני יכול לענות לשאלה ״איך פגשת את רותם״ בשלוש מילים בלבד: פשוט, כתבתי אותה.
ואני יודע שזה נשמע מוזר וקצת מקריפ, אבל זו האמת. את רותם כתבתי.
ולכבוד יום הולדתה ה-45 שיחול מחר הנה הסיפור המלא שכולל משאלה, מכשפה, ספר ישן, מסר מהיקום וד״ש מהמאה השלישית. ומעשה שהיה כך היה.
קודם כתבתי אותה, ואז היא הגיעה. רותם
כבר כמעט 15 שנה, הרבה מאוד לפני שרותם ואני הכרנו, שאני מסתובב בראש עם סיפור שנקרא ״אהבה ראשונה – פעם שנייה״.
התקציר המאוד קצר של ״אהבה ראשונה – פעם שנייה״, שהתחיל כספר ואז נקנה לסרט ואז קורונה ועכשיו הוא שוב ספר שיצא בשנה הבאה, הוא שבזמן טיול בר מצוה, אורי בן ה-13 שם פתק בכותל עם בקשה אחת: לקבל את ההזדמנות להגיד למלכת הכיתה שלו איך הוא מרגיש.
מלכת הכיתה של אורי, שבספר קוראים לה טליה, לא מבוססת על אף אחת שהכרתי. היא דמות שלא פגשתי מעולם. היא חכמה בצורה בלתי מתקבלת על הדעת, מצחיקה מאוד, יפה – אוקיי, ממש יפה – מאוד, עקשנית מאוד, מרדנית מאוד, רגישה מאוד, טובת לב מאוד, מוכשרת מאוד ולמרות שהיא מלכת הכיתה היא גם קצת בודדה מאוד.
אין אישה כזאת, ברור. זה סט תכונות שלא יכול להתקיים בבת אנוש אחת. בשביל זה יש דמיון, ואישה כזאת קיימת רק באגדות ובספרים שאני כותב.
באיחור של 27 שנה, בגיל 40, דופק לאורי מלאך בדלת, ממלמל בטון פקידותי על טיפול אקספרס ואישור בועדת ניסים ומשאלות ושהבקשה שלו אושרה והיא תתגשם עוד בשנת המס הזו ושיהיה במזל, כי הוא יזכה לפגוש שוב את מלכת הכיתה שלו, טליה, ולהגיד לה בדיוק איך הוא מרגיש.
אה, ולמרות שהוא כבר בנה לעצמו חיים אחרים לגמרי וחוץ מלפעמים לבד בלילה הוא כמעט וכבר לא חושב עליה, אם הוא קרא את הספר שהיה רב מכר לפרקים ונקרא ״התנ״ך״, הוא יודע היטב שאי אפשר לבקש ואז לבטל. אין אופציה כזאת. וצריך להיזהר במה שמבקשים, כי לפעמים זה מתגשם.
משם אתם כבר מבינים לאן זה הולך.
או שלא, כי הסיפור הזה מפתיע גם אותי בכל עמוד שלו.
למה כתבתי את הסיפור הזה לפני עשור וחצי? אני באמת לא יודע. מאיפה הוא הגיע לי פתאום לראש? אני גם לא יודע. אני חושב שאפילו לא הייתי נשוי בפעם הראשונה ששרבטתי את קווי האופי של טליה. למה הוא לא התנדף משם כמו כל הרעיונות האחרים? אין לי שמץ. אין לי ומעולם לא היה לי דבר עם מלכת הכיתה. מה לי ולזה.
אבל את טליה אהבתי מאוד. אהבתי ממש. עם כל גרסה וגרסה היא הפכה להיות יותר מיוחדת, יותר חד פעמית, יותר נהדרת, יותר לא דומה לאף אחת שאני מכיר. נהניתי לכתוב אותה. השתעשעתי ברעיון להכניס אותה לספרים אחרים, אבל הספרים שלי מציאותיים והיא תמיד הרגישה לי מעולם אחר, שבו יש נסתר ויש משאלות שמתגשמות. אי אפשר להסביר את טליה אחרת, כי אין ולא יכולה להיות טליה בעולם שלנו.
או ככה לפחות חשבתי.
ואז היא הופיעה.
ואני ידעתי שמשהו באישה הזו שונה מהיום שראיתי אותה בפעם הראשונה.
ומה אפשר לעשות חוץ מלהתאהב לגמרי בדמות שחשבת שיש רק בראש שלך, נכון? איזו עוד ברירה יש כשהיא פשוט נכנסת בדלת?
אין.
יש אנשים שיקראו לזה מיגנוט. או זימון. יש ריאליסטים שיגידו שזה צירוף מקרים. אני חושב שאם אתה מאמין ענק באהבה וכותב עליה שני ספרים ועוד כמה בקנה, ובעיקר אם אתה נודניק בלתי נלאה ומנג׳ס ליקום כל היום עד שהוא צורח ״תנו לאיש הזה הכל! רק שיפסיק!״, אז בסוף אתה מקבל אתה מה שאתה באמת רוצה
ולא רק שלא דמיינתי אותה, אלא מסתבר שכתבתי את מה שהנשמה שלי זכרה.
זה, לפחות, מה שמכשפה אמרה לי.
זה סיפור מאוד ארוך ומאוד מוזר איך הגעתי לשבת מול מכשפה, אבל מה שהכי מוזר זה שהיא ידעה על רותם בלי שאמרתי לה מילה. והיא סיפרה לי שאנחנו הולכים הרבה הרבה הרבה אחורה, רותם ואני, כל הדרך אל שחר ההיסטוריה, ושאנחנו מחפשים זה את זו בכל תקופה היסטורית ושתמיד הפרידו בינינו, לעיתים באלימות, ושבכל גלגול מחדש, מאז המאה השלישית או הרביעית, הנשמות שלנו זוכרות זה את זו ושבגלגול הזה כוח אלוהי התגייס כדי לאחד ולחבר בינינו, ושהוא לא ינוח ולא ישקוט עד שנהיה ביחד.
ומה אני אגיד לכם, מכל ההסברים כולם, זה ההסבר היחיד שנשמע לי קצת מתקבל על הדעת לאישה כמו רותם. אין לה שום הסבר הגיוני אחר.
כי זה מה שהיא, קסם.
ונס. האישה הזאת היא נס.
ופעם אחר פעם המציאות פשוט מתקפלת מולה ולפעמים גם ממש נעלמת, ואני חוזה בדברים שלא האמנתי שיכולים להיות. כמוה.
אין לי שום דרך לדעת אם המכשפה הזאת צדקה או לא, אבל אני כן יודע ששלחתי אליה מאז עוד כמה אנשים ולאף אחד היא לא סיפרה על אהבה מגלגולים קודמים וכוח על טבעי שהתגייס כדי לחבר ביניהם, אז אולי זה באמת נכון.
ואולי זה פשוט נכון בגלל ההרגשה הזאת מתחת לצלעות כל פעם שאני רואה אותה, כשאני פשוט יודע שהיא סך החלומות שלי כולם ועוד קצת.
והיא הבית שלי. והיא המצפן שלי. והיא הרוח שלי. והיא ההשראה שלי. והיא השפע שלי. ואני יודע שאהבה כמוה יש רק אחת ואישה כמוה אין ולא תהיה, ולא הייתי צריך שום מכשפה שתגיד לי את זה, כי הלב שלי ידע את זה עוד הרבה לפניה.
יש אנשים שיקראו לזה מיגנוט. או זימון. יש ריאליסטים שיגידו שזה צירוף מקרים. אני חושב שאם אתה מאמין ענק באהבה וכותב עליה שני ספרים ועוד כמה בקנה, ובעיקר אם אתה נודניק בלתי נלאה ומנג׳ס ליקום כל היום עד שהוא צורח ״תנו לאיש הזה הכל! רק שיפסיק!״, אז בסוף אתה מקבל אתה מה שאתה באמת רוצה.
ובכל פעם שאני מסתכל עליה אני חושב לעצמי: אולי באמת כל מה שצריך לעשות בחיים זה לבקש להאמין מספיק חזק ולכתוב מספיק בלהט כדי שהספרים יהפכו לחיים.
ושכל מה שצריך לעשות זה להאמין בקסם. ובאהבה. כי בעצם הם אותו דבר בדיוק.
אחד הדברים שאני הכי אוהב לעשות זה לתעד אותה. רותם תגיד לכם שזה בגלל שהמצלמה דבוקה לי ליד, אבל אני אגלה לכם שלמרות ואולי בגלל כל הדברים שהיא, לפעמים אני פשוט צריך הוכחה שהיא אמיתית.
יום הולדת 45 שמח, נסיכה שלי, ושכל המשאלות שלך יתגשמו.
אני את שלי כבר הגשמתי.
איך מתחילים לכתוב?
מצטרפים לקבוצת הוואטסאפ השקטה שלי
ומקבלים את הטור השבועי, עדכונים בלעדיים, הנחות שוות ותרגילי כתיבה
הספר היחיד שהספר שלכם צריך עכשיו ב-59 ש״ח בלבד
תוכנית הליווי הדיגיטלית שתלמד אותך לתכנן את הספר שלך בשישה שבועות בלבד
הסדנה המובילה והגדולה בישראל לכתיבה בגוף ראשון
בינתיים אנחנו במקום השני בהאזנות בקטגוריה שלנו, אבל איתך ניקח את המקום הראשון
הצטרפו לניוזלטר שלי, וקבלו המלצות, הטבות ושלל טקסטים משובחים
למה שלא תקראו עוד משהו?
הגיל שבחדר
בסוף ההרצאה היה תור לחתימות.
לא ארוך מאוד, לא שלושה רחובות כמו התור האגדי של דאגלס אדאמס, אבל וואלה, תור. אמיתי כזה.
אנשים עומדים בשורה מהשולחן ועד האות מ׳ בספרות מקור. תור. כדי לקנות ספר ולקבל הקדשה.
בואו אני אגלה לכם משהו על הרצאות שלי: אין בהן תור בדרך כלל.
וכשאני אומר בדרך כלל, אני מתכוון אף פעם.
תור הזהב
בסוף ההרצאה היה תור לחתימות.
לא ארוך מאוד, לא שלושה רחובות כמו התור האגדי של דאגלס אדאמס, אבל וואלה, תור. אמיתי כזה.
אנשים עומדים בשורה מהשולחן ועד האות מ׳ בספרות מקור. תור. כדי לקנות ספר ולקבל הקדשה.
בואו אני אגלה לכם משהו על הרצאות שלי: אין בהן תור בדרך כלל.
וכשאני אומר בדרך כלל, אני מתכוון אף פעם.
רודף חלום
״נו״, סימסה לי חברתי הטובה שמכירה אותי מאז שהייתי בן 18 אחרי ששלחתי לה תמונה של 1,019 ספרים שתקועים לי באמצע סלון הבית שלי, ״אתה מתרגש?״.
״לא״.
״אז תתרגש!״, היא ציוותה עלי. ״הספר שלך פה! זה יום מרגש! למה אתה לא מתרגש?״.
״כי יש לי 1,019 ספרים תקועים באמצע הסלון״.
״זאת סיבה לא להתרגש?״.
״כשהם יהיו בתוך ה-1,019 מעטפות שהם צריכים להיות בהן אני אתרגש״.
״אתה יודע משהו? אם העומר שאני הכרתי שחלם להיות סופר ולכתוב היה מדבר איתך עכשיו, אני די בטוחה שהוא היה מוריד לך סטירה עכשיו״.
היא צודקת, כמובן. לא לגבי הסטירה, כי באמת, אני מכיר קצת את העומר הוא ולהרביץ הוא באמת לא יודע, אבל לגבי ההתרגשות. העומר ההוא באמת היה מתקשה להבין את העומר הזה, שמסתכל על 1,019 עותקים של הספר החדש שלו ובמקום לקפוץ מאושר מסתכל על כל העסק בעיניים עייפות ואיך לארגן את המשלוחים ביעילות.
זה לא היה ככה פעם. בזה אני בטוח. למעשה, בפעם הראשונה שפרסמו טור שלי בידיעות אחרונות, בגיל 22, לא ישנתי כל הלילה שלפני מרוב התרגשות.
בין אלי לירדן
מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
זה מוזר, האמת, כי כדי לנסות ולחיות חיים אפשר לקרוא להם – נגיד, בהגדרה מאוד רחבה – שפויים עשיתי לי מנהג לחשוב על החטופים כמה שפחות, לא לצפות בלוויות ולהתעסק בענייני כמה שרק אפשר.
ובכל זאת, מאז הלוויה אני לא מפסיק לחשוב על ירדן ביבס.
אני לא אגזים אם אגיד שקראתי את ההספד שלו ארבעים פעם. אולי יותר. משהו בטקסט הזה מושך אותי אליו שוב ושוב ושוב, ואם הייתי אדם דתי הייתי אומר שאני נושא אותו איתי כמעט כמו תפילה. זה הספד כל כך מלא אהבה וגעגועים שמביא אותי לדמעות בכל פעם, ובכל פעם שאני מרגיש שקצת קשה לי אני מרגיש איזה צורך לקרוא אותו כדי לתת לעצמי פרופורציות או, במהלך שאני עדיין מתקשה להסביר אותו לעצמי אבל זה מה שהוא, לתת לעצמי תקווה.
כן, אמרתי תקווה.
פיכוח נפש
״נו״, שאל אותי עודד מנשה בחצי החיוך המפורסם שלו בראיון שעשיתי אצלו השבוע, ״אז מה אתה אומר, עומר, התפכחת?״.
במאמר מוסגר אני רוצה להגיד שכבן אדם בן 40 שגדל על עודד מנשה בערוץ הילדים העובדה שהוא מדבר איתי על פוליטיקה וביבי והחטופים ולא אומר לי להרים ידיים, שזה הדבר היחיד מבחינתי שעודד יכול להגיד, היא חתיכת מיינד פאק לא נורמלי. אני מבין שעודד התקדם ואני מבין שאני כבר לא בן שמונה והוא היה מראיין חד ומקצועי, פשוט יש דברים שקשה להשלים איתם.
אני רוצה להגיד שזה היה רק טיפה פחות מיינד פאק מלנהל שיחה פוליטית עם ציפי שביט במונית. היא אחלה בן אדם ויש לה דעות פוליטיות מאוד מעניינות ואני מעריך אותה מאוד, אבל כל השיחה הסתכלתי עליה מדברת וחשבתי ״עזבי את ביבי, מתי כבר שרים את כולם הלכו לג׳מבו, ציפי?״.
סיבה למסיבה
אף פעם לא עשיתי מסיבה.
כאילו, אתם יודעים, עשיתי אחת בגיל שש וגם בר מצווה הייתה לי, אבל מסיבה שלא ההורים שלי ארגנו? אף פעם. בחיים לא. אין סיכוי.
למעשה, אם תשאלו אותי מי האנשים שאני הכי מקנא בכם, אני אענה לכם בכל הכנות שאלה אנשים שמסוגלים לשלוח הודעה שכתוב בה ״סגרתי שולחן בפאב מעשר עד ארבע, אשמח אם תבואו לחגוג איתי את יום הולדתי״. כמה אומץ ותעוזה צריך בשביל לשלוח כזאת הודעה.
אני מדמיין אותי יושב בשולחן בפאב. לבד. מסתכל על הטלפון. בשעה השישית, אחרי כמה הודעות מתנצלות של אנשים שכתבו לי שהם דווקא ממש רצו לבוא אבל, אה, הם אנשים שפויים ונורמליים ולמה שהם יצאו מהבית, ועוד כמה אנשים שפשוט לא הגיעו, אני אבין את הרמז הדק ואלך הביתה שיכור וגלמוד. הסוף.
יום הולדת שמח, עומר.